Wie is Arden Lyn?

Wie is Arden Lyn?

11 februari 2022 Uit Door Bas van Dun

Disney is geen onbekende op het gebied van terughalen van personen, objecten, namen of gebeurtenissen uit de Star Wars ‘Legends’ verhalen. Verhalen die allen ‘teniet’ werden gedaan toen Disney besloot met een schone lei te beginnen. Toch, hier en daar brengt Lucasfilm kleine dingen terug. Zo zagen we dat Qi’ra in Solo de vechtsport Teräs Käsi meester was en is Grand Admiral Thrawn hier ook een bijzonder populair voorbeeld van. En tot voor kort dachten we Arden Lyn (inmiddels is het bekend dat dit karakter Drash heet) in The Book of Boba Fett te zien.

Misschien dat de naam van Lyn je niet bekend in de oren klinkt. Voordat ze de leider van een swoop bike gang was op Tatooine, alwaar ze water moest stelen omdat de verkoper veel te duur was, was Lyn een bekende uit de in 1997 verschenen PlayStation game Masters of Teräs Käsi. Ze was een meester in de vechtsport en één van de volgers van Palawa, een groep die The Force en midi-chlorians bestudeerde. Echter, Lyn koos voor de dark side en werd een ‘Dark Jedi’ die zich samen met haar Palawans aansloot bij de ‘Legions of Lettow’ tijdens de ‘First Great Schism’, het moment in tijd dat een grote groep volgers van de Jedi Order zich van de Order afkeerde. Ze groeide door en werd de grote liefde van Xendor, de leider van het legioen.

Tijdens het conflict vond Xendor echter zijn dood waarna Lyn de leiding van het legioen op zich nam. Na een confrontatie met Jedi Master Awdrysta Pina wist Lyn al haar kracht en kennis te gebruiken om de Jedi te verslaan met een Kasi Mer talisman. Echter, Pina wist een zeldzame kant van The Force te gebruiken, een morichro, om alle lichamelijke functies bij Lyn te stoppen, waaronder haar hart. Pina vond hierbij zelf de dood, maar door de tussenkomst van onbekende individuen werd Lyn’s lichaam bewaard om 25.000 jaar later opnieuw te ontwaken. Dit was tijdens de tijd van The Galactic Empire.

Door enkele scouts werd Lyn gevonden op Irkalla in de ‘Unknown Regions’. Al snel werden ze geconfronteerd door drie Inquisitors van Darth Sidious; Antinnis Tremayne, Ameesa Darys en Grand Inquisitor Laddinare Torbin. Lyn wist Tremayne te verslaan en Darys te doden, maar werd daarna flink verwond door Torbin en verloor hierbij haar arm (welke vervangen werd door een robotarm). Echter, Torbin spaarde haar leven zodat ze de Emperor kon dienen als de ‘Emperor’s Hand’, een getrainde dienaar van Emperor Palpatine / Darth Sidious wie Force-sensitief is en geheime missies moet zien te volbrengen die volgens iedereen onmogelijk waren.

Tijdens de gebeurtenissen van The Empire Strikes Back en Return of the Jedi is de Emperor uit op wraak voor de vernietiging van de eerste Death Star. Zijn Galactic Empire is behoorlijk wat schade toegebracht en Luke Skywalker en zijn Rebellen moeten hiervoor sterven. Hij stuurt Lyn er op uit om belangrijke sleutelfiguren uit de Rebel Alliance op te sporen en om te leggen. Met de kracht van de Dark Side achter haar en haar kennis van Teräs Käsi is ze de ideale persoon om de tegenstanders één voor één uit schakelen. De plannen bereiken echter Luke waarna hij en de andere leden van de Rebellen haar uitdagen in één op één gevechten, waarbij Teräs Käsi en handwapens gebruikt worden om de tegenstanders neer te halen. The Empire stuurt enkele krachtige sleutelfiguren om aan de gevechten mee te doen. Waaronder Darth Vader.

Omdat Darth Sidious haar beloofde Xendor terug te halen uit de dood, volgde Lyn haar nieuwe meester. Echter, toen ze er achter kwam dat hij haar bedrogen en gevoed had met leugens sloot ze zich aan bij Grand Admiral Demetrius Zaarin in een poging om Sidious te ontvoeren. Dit plan faalde en Lyn moest vluchten voor haar leven. Uiteindelijk werd ze opgespoord en vermoord door een door wraak gedreven kloon van Darth Sidious.

Het moge duidelijk zijn dat dit artikel was geschreven met oog op de potentiële onthulling dat deze jongedame uit The Book of Boba Fett Arden Lyn blijkt te zijn. Sowieso is het goed om te zien dat Disney en Lucasfilm goede ideeën niet vergeten en terug laten keren. Op welke manier dan ook.