Van PlayStation naar Xbox; wat heb ik gemist?

Van PlayStation naar Xbox; wat heb ik gemist?

22 september 2020 Uit Door Bas van Dun

Ben je trouw aan je console? Blijf je altijd bij het merk waar je ooit begonnen bent? Of is dit juist het moment om eens te snuffelen bij ‘die andere partij’? Nu de Xbox Series S en X sinds vandaag te bestellen zijn, is het voor mensen die van de PlayStation 4 komen misschien een behoorlijke overstap. Want met de Xbox Series X/S doet Microsoft het net wat anders dan normaal. Maar wat heb je allemaal gemist?

Het grootste pluspunt van de nieuwe console van Microsoft is het feit dat het systeem volledig backwards compatible is. Dit zorgt ervoor dat je games van de originele Xbox, de Xbox 360 en Xbox One-generaties kunt spelen op je Series X/S. Mocht je dus altijd in kamp Sony hebben gezeten, en nu voor het eerst de overstap maken naar Microsoft, dan is het dus heel makkelijk om al die gemiste titels alsnog te spelen. Veel daarvan zitten ook in Game Pass, de ‘Netflix voor gaming’ van Microsoft waarbij je voor een paar euro per maand toegang krijgt tot meer dan honderd games.

Halo: The Master Chief Collection
Halo was een lange tijd de game die je moest hebben wanneer je een Xbox had. Hoewel deze haast magische status tegenwoordig niet meer aan de franchise gelinkt wordt, is The Master Chief Collection de manier om te zien waarom deze titel zo belangrijk was voor het systeem. De titel geeft je toegang tot Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2 Anniversary, Halo 3, Halo 4, Halo 3: ODST en Halo: Reach. Grafisch zijn de games natuurlijk niet wat je vandaag de dag gewend bent (op Halo 2 na, welke volledig voor de Xbox One opnieuw is ontworpen) maar elk spel speelt strakker dan ooit. The Master Chief Collection is een duidelijke liefdesbrief aan een franchise die de gaming industrie heeft weten te veranderen. Nog steeds brengt ontwikkelaar 343 Industries updates en extra content uit om de game nog uitgebreider te maken. Wanneer je een Xbox hebt mag deze titel niet ontbreken in je collectie. Halo: The Master Chief Collection is, net zoals Halo Wars, Halo Wars 2 en Halo 5: Guardians beschikbaar via Xbox Game Pass.

Sea of Thieves
Geef maar toe, ook jij vind het leuk om een piraat te zijn. Echter zijn er tegenwoordig maar weinig games die je deze mogelijkheid geven. Rare, de studio achter games als Goldeneye, Perfect Dark en Banjo Kazooie heeft daarom een compleet piraten avontuur voor je klaar staan in de vorm van Sea of Thieves. Ga in je eentje, of met enkele vrienden op pad, doorkruis de gevaarlijke zee en bepaal jouw eigen lot en verhaal. Vecht tegen ondoden, de Kraken, ga op jacht naar schatten, schiet schepen van andere spelers naar de kelder van Davy Jones en doe vooral precies dat waar je zelf zin in hebt. Waar de game tijdens launch behoorlijk leeg aanvoelde, heeft Rare flink wat content toegevoegd om jou weken, zoniet maanden bezig te houden in deze open wereld waarin diverse spelers op dezelfde schat jagen als jij. Je avontuur staat op het punt te beginnen. Sea of Thieves is beschikbaar via Xbox Game Pass.

Forza Motorsport / Forza Horizon
Wanneer je van de PlayStation overstapt naar Xbox, ben je vast bekend met een game als Gran Turismo. Lange tijd was dat de beste racer die er was. Tenminste, totdat de eerste Forza-titels verschenen. Langzaam maar zeker hebben deze titels de nummer 1 positie over mogen nemen. De franchise is onderverdeeld in twee aspecten; Forza Motorsport en Forza Horizon. Motorsport is de serieuze, realistische racer met gigantisch veel wagens die stuk voor stuk reageren zoals ze dat op de echte wegen ook doen. Circuit na circuit is het aan jou om op nummer 1 te eindigen, meer auto’s vrij te spelen, om daarna het zelfde kunstje opnieuw uit te halen.

Ben je meer van de lol en arcade en is dat realisme niet voor jou? Dan is de Horizon-tak meer jouw ding. In een grote open wereld kun je meedoen aan diverse evenementen om een ware racegod te worden. Natuurlijk zijn dit normale races, maar bijvoorbeeld ook de race tegen een helikopter, een trein of zelfs een pelican uit Halo. Realisme is niet belangrijk in Horizon, plezier en over de top actie des te meer. Horizon 4, de laatste uitgave, is volgens veel racefans de beste racegame die ooit verschenen is. Forza Horizon 4 is beschikbaar via Xbox Game Pass.

Sunset Overdrive
Je hebt vast Spider-Man gespeeld op je PlayStation. Van dezelfde makers kwam jaren eerder Sunset Overdrive. Tijdens het spelen merk je dan ook meteen dat de basis voor Spidey in deze game gelegd werd. Deze third-person shooter laat je op grote snelheden door een open stad springen, vliegen, grinden en knallen met op de achtergrond een hilarisch maar agressief verhaal. Daarnaast weet de game je vaker dan eens hardop te laten lachen. Sunset Overdrive is een game als geen andere, uniek is een goed woord om de titel te beschrijven. Dat de game tijdens de launch van de Xbox One een beetje ondergesneeuwd is, is bijzonder jammer. Want vandaag de dag is dit nog steeds een van de betere games op het systeem. Sunset Overdrive is beschikbaar via Xbox Game Pass.

Gears 5
Gears of War is sinds haar eerste deel gelinkt aan het systeem van Microsoft. Harde actie, duistere omgevingen en de schoonheid van vernietiging werden nooit zo bloederig in beeld gebracht als in deze franchise. Inmiddels is Gears 5 het laatste deel in de serie en laat de ontwikkelaar een beetje met de bekende formule te spelen. De actie is nog steeds hard, intens en bijzonder. Het coversysteem is wederom belangrijker dan de schietknop. Gears is het beste te spelen in de coöperatieve stand met vrienden. Eigenlijk is elk deel uit deze serie aan te raden om het grote overkoepelende verhaal mee te krijgen, maar Gears 5 kan ook als een introductie dienen voor nieuwe spelers. Gears 5 is beschikbaar via Xbox Game Pass.

Quantum Break
Remedy, de ontwikkelaar achter games als Max Payne en Alan Wake wisten met Quantum Break iets compleet nieuws te introduceren; de interactieve televisieserie! Jij bent Jack Joyce, gespeeld door Shawn Ashmore, in de strijd tegen Monarch Solutions. Op het oog is dit een normale third-person actiegame waarin niet alleen wapens maar ook superkrachten die de tijd kunnen beïnvloeden gebruikt kunnen worden. Het revolutionaire aan de game is echter dat na elk hoofdstuk een live action aflevering van een serie speelt die helemaal aanpast aan jouw eerder gespeelde levels, met de keuzes die jij daarin hebt gemaakt. Schiet jij een personage dood? Dan is deze niet meer te zien in de serie. Leeft ‘ie nog? Dan heeft ‘ie in live action nog een rol. De game past de serie aan, waarna de serie de game weer weet te beïnvloeden. Een revolutionaire aanpak die ook nu nog heerlijk weg weet te spelen. Quantum Break is beschikbaar via Xbox Game Pass.

State of Decay 2
State of Decay 2 is de beste The Walking Dead-game die er ooit is geweest. Overleven in een wereld waarin de doden niet dood blijven is moeilijk, gevaarlijk en met een definitieve dood in het achterhoofd. Deze open wereld is volledig te beleven met je vrienden en speelt ieder zijn eigen rol. Om in leven te blijven moet je niet alleen zorgen voor sterke wapens, maar voor onderdak, geneeskundige middellen, eten en een groep mensen om je heen die je kunt vertrouwen. Want wanneer jouw personage sterft, is het game over. Je personage komt niet terug. Dood is dood. Weet jij een complete community te starten in een wereld waarin iedereen je dood wil hebben? Niet alleen de zombies, maar mogelijk ook andere spelers die op je voorraad uit zijn? Het leven is hard, hoe ver durf jij te gaan om jezelf in leven te houden? State of Decay 2 is beschikbaar via Xbox Game Pass.

Ryse: Son of Rome
Dit is niet de meest bekende game die ooit exclusief op de Xbox One uit is gekomen. Daarnaast heeft ‘ie ook geen upgrade naar de Xbox One X gekregen, maar Ryse oogt vandaag de dag nog belachelijk goed. Helemaal wanneer je je bedenkt dat het een titel was die tegelijkertijd met de Xbox One verscheen. Ryse is een toffe, brute actiegame waarin de combat vrij standaard is, maar de game je vast weet te houden van voor tot achter. Beleef de hoogtijdagen van de Romeinen, verdedig de eer van Rome als Marius Titus en vind jouw plek in de geschiedenis. Ryse: Son of Rome is beschikbaar via Xbox Game Pass.

Ori and the Will of the Wisps
Ori and the Blind Forest was een platformer die menig speler tot tranen wist te krijgen. Niet alleen door het bijzondere verhaal, maar ook door de prachtige visuals en briljante soundtrack. In het vervolg weet de ontwikkelaar je wederom tot emoties te brengen met een achtbaanrit die je niet snel zal vergeten. Met gigantisch strakke controls, visuals om je vingers bij af te likken en meer vrijheid dan ooit is deze platformer (die de Metroidvania-regels volgt) een titel die niet misstaat tussen de Mario’s van deze wereld. Ja, deze platformer is inderdaad zo goed. Ori and the Will of the Wisps is beschikbaar via Xbox Game Pass.

Naast de hierboven genoemde games zijn er natuurlijk vele andere titels die je misschien hebt gemist omdat je eerder geen Xbox had. Met de komst van de Xbox Series X/S maakt Microsoft het mogelijk om vier generaties aan games te ontdekken. Waar we hier alleen in zijn gegaan op titels van de Xbox One, wisten de originele Xbox en de Xbox 360 ook fantastische, onmisbare games te brengen. Dus mocht je op 10 november aan de slag kunnen gaan met je nieuwe console, kijk dan ook even onder het Game Pass kopje. Het is helemaal niet erg om een oudere game eens een kans te geven. Er is enorm veel kwaliteit te vinden in de vele jaren aan Xbox-games!