E3 2021: Microsoft & Bethesda Showcase

E3 2021: Microsoft & Bethesda Showcase

14 juni 2021 Uit Door Bas van Dun

Starfield, Redfall, Forza Horizon 5 en Halo Infinite bij Microsoft & Bethesda Showcase
Dat de E3 dit jaar een belangrijke moest zijn voor Microsoft was duidelijk. In de afgelopen jaren heeft topman Phil Spencer heel wat werk kunnen verrichten om alle neuzen binnen het bedrijf dezelfde kant op te laten gaan. De focus moest meer en meer komen liggen op de games en de gamers die ze spelen. Dit res1ulteerde in fantastische initiatieven zoals de mogelijkheden rondom backwards compatibility, het streamen van je game naar elk apparaat middels Xbox Cloud Gaming, de introductie van GamePass en het hele concept achter de Xbox Series-consoles. Echter ontbrak er vaak nog één cruciaal element; de games.

Spencer heeft in de afgelopen jaren dan ook heel wat geld mogen spenderen om de Xbox Game Studio’s uit te breiden. Zo groeide studio’s als 343 Industries en The Coalition enorm en waren Mojang en Rare al een lange tijd onder de vlag van Microsoft te vinden. Met The Initiative werd een compleet nieuwe studio opgericht die zich moest gaan richten op de beste games (en nu werkt aan Perfect Dark). Maar Microsoft kocht ook studio’s over zoals Double Fine, PlayGround, Obsidian, Ninja Theory en InXile. Recentelijk werd ZeniMax Media nog overgenomen, waardoor ontwikkelaars als Bethesda, Arkane, Id Software, MachineGames en Tango Gameworks nu ook van Microsoft zijn. Genoeg talent om de beste exclusieve games voor het systeem te maken. Deze E3 was dan ook het moment waarop Microsoft kon laten zien wat hun plannen na al die overnames nu eindelijk waren.

Tijdens de E3 van 2018 werd werd Starfield onthuld, de eerste nieuwe IP van Bethesda sinds Fallout en The Elder Scrolls. Een hele korte teaser was alles wat we kregen. Jarenlang keken fans dan ook uit naar de onthulling van de game. Wat zou het nu precies zijn? Was dit een waardige opvolger voor de eerdere IP’s? Microsoft en Bethesda lieten deze game dan ook niet ongemerkt voorbij gaan. Sterker nog, Xbox opende de show met de titel. Na de fantasie van Elder Scrolls en het post-nucleaire landschap uit Fallout gaan we nu op reis de ruimte in, om te ontdekken wat er komen gaat. Starfield komt als Xbox exclusieve game op 11 november 2022 en zal meteen in Game Pass te vinden zijn. Daarnaast komt de titel ook naar PC.

S.T.A.L.K.E.R. 2 komt naar Xbox en PC (en later naar PlayStation) met 4K resoluties en ray-tracing. De game, die volgend jaar gaat verschijnen werd getoond met een nieuwe trailer. Deze toonde niet alleen een glimp van het te komen verhaal, maar ook daadwerkelijke beelden van de gameplay zelf. Hierdoor kregen we een visie krijgen op de grafische pracht die S.T.A.L.K.E.R. 2 ons gaat geven vanaf 28 april 2022. De game is vanaf die dag ook via Game Pass te spelen.

Warner Bros. en Turtle Rock toonde de game van de makers van Left 4 Dead: Back 4 Blood. Een titel die eigenlijk exact zegt wat je kunt verwachten. Een game die erg lijkt op Left 4 Dead en dus de coöperatieve gameplay combineert met snelle actie, groteske monsters en humor. En vooral bloed. Veel bloed. Het spel is met vier spelers tegelijk te spelen vanaf 12 oktober. Wederom ook via Game Pass.

Avalanche Studio’s, nu onder de vlag van Xbox Game Studio’s brengt een nieuwe open wereld game; Contraband. Een game die via Game Pass meteen te spelen gaat zijn op de dag van release. Wat voor game het gaat worden? Dat is nog niet uit de trailer te halen.

Sea of Thieves is al een hele lange tijd een game die het goed doet voor Microsoft. Nog steeds loggen dagelijks enorm veel spelers in om hun eigen piraten legende te leven. Rare toonde een nieuwe trailer waarin niemand anders dan Captain Jack Sparrow zijn opwachting maakte. Jawel, Rare en Disney slaan de handen ineen voor een gratis nieuw avontuur, A Pirates Life, dat vanaf 22 juli te spelen is in de game.

Yakuza: Like a Dragon werd heel snel even genoemd. Niet voor nieuwe content

Battlefield 2042 werd eerder deze week al onthuld, met de belofte om tijdens de presentatie van Microsoft de eerste gameplay te laten zien. In de nieuwe video werd de chaos van oorlogsvoering getoond zoals alleen Battlefield dat kan doen. Met de oorlog op een gigantische schaal en de wetten van de natuur die in kon grijpen op elk moment, zal geen potje in deze multiplayergame hetzelfde zijn.

Twelve Minutes is al een behoorlijke tijd geleden aangekondigd. De game gaat op 19 augustus eindelijk verschijnen en zal meteen in Game Pass te vinden zijn. In het spel beleef je dezelfde 12 minuten steeds opnieuw, om te hopen dat je een bepaalde gebeurtenis kunt voorkomen.

Psychonauts 2, het vervolg op een game die voor de originele Xbox verscheen, is de laatste jaren het project geweest van Double Fine, nu ook een studio van Microsoft. In een nieuwe trailer, die behoorlijk kleurrijk is, werd de gameplay van deze vrolijke maar macaber ogende titel getoond. De game zal vanaf dag één via Game Pass te spelen zijn wanneer deze verschijnt op Xbox Series en PC op 25 augustus.

Tien nieuwe games van Bethesda, waaronder Doom Eternal, Rage, Dishonored, The Evil Within 2 en Wolfenstein 2 komen vanaf vandaag naar Game Pass. Ook onthulde Bethesda dat er iets leuks gaat gebeuren rondom de tiende verjaardag van Skyrim en dat Doom Eternal een Series X upgrade gaat krijgen. Geheel gratis, uiteraard. Ook werd de nieuwe uitbreiding voor Fallout 76 getoond.

The Elder Scrolls Online heeft inmiddels 18 miljoen spelers. De laatste uitbreiding is net uitgegeven maar gaat geen gas terug geven. Komende dinsdag zal er een geheel geoptimaliseerde versie van het spel uitkomen voor de Xbox Series X en Series S.

Party Animals werd getoond als ‘Console Launch Exclusive’. De game moet het hebben van de koddige figuren, felle kleuren en leuke gameplay die leuk kan zijn voor iedereen in het gezin. Met fuzzy fighters kun je het opnemen tegen anderen in verschillende modi waarbij het Mario Party gevoel een beetje aanwezig lijkt te zijn. Het spel zal in Game Pass te vinden zijn in 2022.

Hades heeft vele awards gewonnen en een grote groep fans achter zich staan. Microsoft toonde beelden van de Rogue-like welke op 13 augustus verschijnt voor de Xbox-systemen, alsook PC. En in Game Pass te vinden is.

Games die steeds meer stilistisch worden, in die categorie kunnen we Sommerville plaatsen. Te spelen via Game Pass vanaf release.

Toen eerder vorig jaar de eerste gameplay getoond werd van Halo: Infinite waren de meningen verdeeld. Hoewel het spel er tof uit zag, was het grafisch volgens velen niet zo indrukwekkend als het had moeten zijn. De demo van de game werd een broedplaats van meme’s waarna Microsoft besloot het spel niet meer als launchgame uit te geven voor de Xbox Series, maar om deze uit te stellen zodat er meer werk verzet kon worden. Daarnaast werd Joseph Staten aangetrokken om mee te helpen, de man die aan de wieg stond van de Halo-franchise bij Bungie.

Tijd voor een rematch, eentje waar Microsoft duidelijk als winnaar naar voren komt. De multiplayer van de game zal gratis te spelen zijn voor iedereen en cross-play bevatten tussen Xbox en PC. Cortana is weg, verwijderd. De Chief staat er voor zonder haar, maar heeft een nieuwe A.I. die op haar lijkt. Op Xbox Series X loopt de multiplayer op 120 frames per seconde. Het spel zal ’this holiday’ verschijnen. Hoewel een specifieke datum niet gegeven werd, gokken we op november. Dan bestaat Halo exact twintig jaar. En die dag zit ‘ie uiteraard in Game Pass.

Diablo II krijgt een volledige remake. Met cross-progression tussen met je oude savegame, klassieke gameplay en een hedendaags jasje moet Diablo II: Resurrected met 8 spelers tegelijkertijd in co-op gespeeld kunnen worden. De game is vanaf 23 september te spelen.

Ineens werd A Plague Tale Requiem aangekondigd met een video, zonder informatie, maar wetende dat de game in 2022 verschijnt. Vanaf dag één ook op Game Pass.

Wederom toonde Ubisoft nieuwe beelden van Far Cry 6. In de laatste week hebben ze bijzonder veel van de game getoond. Zeven oktober ligt de game in de winkel.

Console Launch Exclusive Slime Rancher 2 bracht de meeste kleuren uit de gehele presentatie in een trailer. Het spel is vanaf 2022 te spelen en zal ook in Game Pass te vinden zijn.

Eveneens een Console Launch Exclusive is Shredders, een game die je laat snowboarden door de witte poeder op de meest koude bergen. Vanaf de dag van release in Game Pass, dus in december van dit jaar kun je van de bergen af.

Een mix van Bioshock en Half-Life, die gedachte kwam meteen naar oven bij het zien van de beelden van Atomic Heart, ook een game die vanaf dag één in Game Pass te vinden is.

Oud en nieuw komen samen in Replaced, een game die ouderwetse graphics zeer modern laat ogen en visueel een bijzondere ervaring gaat geven in 2022 op Game Pass.

Grounded is al een tijdje beschikbaar en spelers over de hele wereld hebben al behoorlijk wat dingen gemaakt, overwonnen en verslagen. Nu gaat de ontwikkelaar verder met The Shroom and Doom update met daarin nieuwe mogelijkheden. Zoals paddestoelen. En een bank. En ook dingen waar niemand om vroeg, zoals een gigantische spin die te eng is om te zien.

Among Us, met vijftien mensen in een lobby, komt naar Xbox. Aangezien iedereen deze game ondertussen heeft gespeel tijdens de laatste lockdown is het slim om de game aan Game Pass toegevoegd te zien worden.

Eiyden Chronicle toonde een trailer en zal op Game Pass beschikbaar zijn.

Een game die vanaf de launch exclusief is op de Xbox is The Ascent, een isometrische shooter waarin je coöperatief met vrienden vanaf 29 juli aan de slag kunt. Game Pass mag hier weer genoemd worden.

Microsoft toonde niet alleen werk voor de Xbox, ook de PC werd niet vergeten. Daarom waren er beelden tijdens de presentatie van Age of Empires IV, welke vanaf 28 oktober te spelen is. Waar ga jij voor de geschiedenisboeken in? Via Game Pass voor PC is het spel straks gewoon te krijgen.

Een prachtige trailer toonde ons nieuwe beelden van hoe je een prachtige trailer maakt. Jawel, slow motion, rennende mensen, grote monsters die niet in de game zitten en lens flares. Om daarna een held te zien als silhouet. Geen design, want dat is nog niet af. Net zoals de gameplay. Vandaar deze trailer. Wel is er een titel. The Outer Worlds 2. In Game Pass voor Xbox en PC vanaf release.

Microsoft’s Flight Simulator doet de PC al even aan maar land binnenkort dan echt op de nieuwe generatie Xbox-consoles. Met ongekend mooie graphics kun je letterlijk de hele wereld verkennen. Stap in een vliegtuig, vlieg over je stad, je huis en je school om via Schiphol naar JFK Airport te gaan. Xbox spelers kunnen vanaf 27 juli aan de slag met de titel, wederom ook via Game Pass. Ook zal er speciale content toegevoegd worden eind dit jaar die de vliegtuigen uit Top Gun Maverick, de nieuwe Tom Cruise film, toe zal voegen aan het spel.

De geruchten bleken waar te zijn, Forza Horizon keert terug! Dit keer in Mexico en met flink wat nieuwe voertuigen ten opzichte van de vorige game. Logisch met een compleet nieuwe omgeving. Een omgeving waar gigantische stofwolken hun ding kunnen doen om je race moeilijker te maken. Uiteraard gaat de game grafisch weer een paradepaardje voor de console worden. Auto’s worden nog gedetailleerder en realistischer, omgevingen groter en diverser. Op 9 november is het spel beschikbaar, ook via Game Pass. Daarnaast komt het nog naar de normale Xbox One, al zijn de getoonde graphics daar niet haalbaar.

De one more thing uitsmijter was een game van Arkane. Een open wereld shooter die je alleen kan betreden, of met vrienden. De game komt exclusief naar Xbox. Harde actie, een robot kalkoen, een vampier? Bekijk vooral zelf de trailer van Redfall, een game die vanaf zomer 2022 vanaf de dag van release ook in Game Pass te vinden zal zijn.

Xbox and chill was nog nooit zo relevant. Microsoft heeft haar woorden waargemaakt. De koelkast gaat er komen. Dit jaar nog!

Microsoft wist de beloftes na te komen. Met titel na titel te tonen waarvan de kwaliteit hoog lijkt te zitten, was er geen moment tijdens de presentatie waarop alles even in leek te kakken. Met games als Halo: Infinite, Forza Horizon 5, Flight Simulator, Psychonauts 2 en zijn er 27 titels getoond die recht naar Game Pass gaan. Microsoft heeft eindelijk haar plannen op tafel weten te leggen en de visie voor de toekomst te tomen. En Xbox-spelers zitten er eindelijk beter bij dan ooit.