Review: The Lord of the Rings: The Rings of Power – aflevering 3 ‘Alar’

Review: The Lord of the Rings: The Rings of Power – aflevering 3 ‘Alar’

9 september 2022 Uit Door Bas van Dun

Na een krachtige start in de eerste twee afleveringen, weet The Rings of Power in de derde de wereld verder uit te breiden en nieuwe personages te introduceren. Met prachtige omgevingen en epische vergezichten, weet Amazon wederom een knap staaltje neer te zetten.

Een groot pluspunt in ‘Adar’, zoals de derde aflevering als titel draagt, is het feit dat het verder uitdiepen van de wereld nergens te lang duurt en daardoor als een ‘moetje’ over lijkt te komen. De epische vergezichten, zoals altijd al in de Middle-earth films aanwezig, tonen niet alleen waar we zijn in de wereld van Tolkien, maar ook hoe de culturen hun ding doen in deze fantastische plek. Meteen zien we waar Galadriel achter is gebleven en zien we dat de jonge Elf gered is door Elendil, de vader van Isildur. Deze brengt hen naar het prachtige Númenor, ook al is hier, ondanks een flinke geschiedenis, een verbod voor Elven.

Númenor is veranderd en is niet meer de plek die Galadriel kent. Een mooi perspectief op de voorbije tijd die gegaan is in een leven. Waar we in aflevering 2 al zagen dat twintig jaar voor Elrond een korte tijd was, is het nu aan Galadriel die de tand des tijds voelt. Ooit was Númenor de plek die door de Valar geschonken werd aan de mens na hun gevecht tegen Morgoth, nu is het een prachtige plek met een haat richting het Elvenras. Meteen voel je de geschiedenis die de serie rijk is, wederom door het te laten zien in plaats van het te vertellen. Het moment dat Galadriel een tekening van Elven op de muur ziet staan (en daar zelfs een bekende in terug vind) voelt daardoor zwaar.

Interessant is dat het juist Halbrand is, de persoon die ze vond op de grote zeeën, die de escalatie probeert tegen te gaan. Een kracht in het personage dat belangrijker kan blijken dan dat we nu mogelijk voor ogen hebben. Zijn keuzes tussen conflicten oplossen met zijn vuisten of juist met zijn woorden. Wanneer blijkt dat hij afstamt van een adelijke lijn, lijkt een menselijke koning gevonden te zijn. Echter, zijn voorouders hebben Morgoth gediend. Tolkien schreef ooit over hoe makkelijk het menselijke ras onder corruptie kan komen te staan. Het zou mij persoonlijk niets verbazen als hij zijn Koningstitel ergens in de serie gaat krijgen, om daarna een Ring of Power aan zijn vinger te schuiven en die corruptie te voelen om later als Nazgûl Sauron te dienen.

Om nog een duistere pagina van de mensheid aan te stippen; Adar introduceert een jonge Isildur. De manier waarop Maxim Baldry hem speelt maakt van Isildur een vrolijke tiener met duidelijke toekomstplannen. Hij staat achter zijn familie, steunt zijn zus en weet hoe hij zich staande moet houden tegen zijn vader Elendil. Wanneer hun doelen niet hetzelfde zijn, lijkt een conflict aanstaande. Elendil wil niet dat zijn zoon naar het Westen gaat. Hoewel de serie het zelf nog niet aan heeft gegeven, zijn Númenoreans door de Elven verboden om te ver deze kant op te reizen om ze uit de Undying Lands te houden. Iets wat er op zijn plek weer voor zorgde dat de Númenoreans de Elven vandaag de dag niet mogen. Het is de perfecte gelegenheid voor Sauron (die mogelijk terug is gekeerd) om in te spelen op de grootste wensen van de Númenoreans en zo hun zielen voor hem te winnen.

Ondertussen speelt bij de Harfoots natuurlijk ook de gebeurtenis rondom de vreemdeling die uit de sterren viel. Dit alles tegen een achtergrond waarin deze ‘Hobbits’ hun leven proberen te leiden en vast blijven houden aan hun eigen cultuur en eigenzinnigheden. Wat de serie hier heel goed lijkt te doen, is het uitdiepen van een ras dat ongetwijfeld in een grotere oorlog een rol gaat spelen, terwijl ze daar eigenlijk niet tussen passen. Precies wat The Lord of the Rings deed met de Hobbits die aanboden een ring naar Mordor te brengen. Het is hier waar ook de nodige comedy zit in een verder vrij duistere aflevering.

Hoewel we nog steeds niet weten wie er nu uit de sterren viel, lijkt de band tussen deze vreemdeling en Nori een belangrijke te zijn. Hoewel het verhaaltechnisch geen Gandalf kan zijn (die valt pas heel wat later uit de lucht), lijkt de serie toch steeds de kijker naar die naam te duwen. Het zou verklaren waarom de tovenaar zo’n goede band heeft met de Hobbits.

Net als de eerste twee afleveringen weet alles in deze derde prachtig te ogen. Númenor doet denken aan Minas Tirith en levert ook nergens in aan de grandeur van deze stad die we vooral zagen in Return of the King. De klederdracht, de wapens, het harnas, alles lijkt tot in de kleinste details gecreëerd te zijn. Het is nog steeds verwonderlijk dat Amazon dit in een serie weet te bewerkstelligen. Dat Peter Jackson het deed in zijn bioscoopfilms leek logisch, maar op het kleine scherm is dit nooit eerder op deze schaal gedaan. Ook de cinematografie is op elk moment van de bovenste plank, waardoor het bijna jammer is dat dit juist een serie is die we niet op het grootste iMax-scherm kunnen zien. Het zou daar niet misstaan.

Een gevoel dat me vaker bekroop tijdens het zien van de Elven die gevangen genomen werden. In de vorige aflevering zagen we al dat een ondergrondse tunnel gevonden werd, waar Orcs duidelijk de boosdoeners waren. Arondir werd gevangen en nu zien we dat hij niet de enige Elf is die door de Orcs ingezet wordt om verdere gangen te graven. Hun ontsnappingspoging is duidelijk het grote actiemoment van de aflevering. Het opnemen tegen Orcs door zonlicht en omgeving te gebruiken voelt verfrissend. Het gevecht tegen de Warg raakt de juiste snaren.

In het Sindarin, een taal gesproken door de Elven, staat het woord Adar voor vader. Ik gok daarom niet dat Adar zelf Sauron blijkt te zijn, maar een lieutenant die voor hem vecht. Ook verwacht ik volgende week eindelijk wat antwoorden te krijgen op brandende vragen, een terugkeer naar de Dwergen en misschien wel een naam voor ‘hij die uit de hemel viel’. Met haar sterke wereld, visuele kracht en interessante verhaal weet Rings of Power ook in aflevering drie niet tegen te vallen. Het wachten op de volgende aflevering gaat een lange week zijn…