Review: The Last of Us Part I

Review: The Last of Us Part I

19 april 2023 Uit Door Bas van Dun

Het is inmiddels tien jaar geleden dat The Last of Us voor het eerst verscheen op de PlayStation 3. Meteen werd het spel bedolven met onderscheidingen en noemde velen de titel als één van de beste games aller tijden. Een jaar later verscheen het spel als remaster voor de PlayStation 4, maar het duurde tot 2022 voordat een complete remake het daglicht zag op de PlayStation 5. Met de hedendaagse titel ‘The Last of Us: Part I’ doet deze game nu voor het eerst een platform buiten de PlayStation aan. En daardoor kom ook ik voor het eerst in aanraking met die game waar ik zoveel over gehoord heb.

Sinds de PlayStation 3-generatie ben ik namelijk volledig voor het Xbox-platform gegaan. Met een Xbox 360 onder de tv hoorde ik vrienden lovend spreken over hun ervaringen met The Last of Us, maar zelf had ik nooit de mogelijkheid om de game te spelen. Mijn eerste aanraking met de franchise was dan ook de serie op HBO, waarbij ik acht afleveringen lang met open mond zat te kijken. En hoewel ik daar soms afvroeg hoe bepaalde aspecten in de game verwerkt zouden zijn, werd mij wel duidelijk dat het verhaal rondom Joel en Ellie inderdaad een krachtig stukje schrijfwerk was.

Om nu in de game te stappen is een zegen en een vloek tegelijk. Eindelijk kan ik ervaren wat anderen al tien jaar kunnen en kan ik zien waarom iedereen zo lovend over het spel is. De kanttekening daarbij is wel dat de verwachtingen torenhoog liggen op het moment dat ik de game voor het eerst aanzet. Met de serie in mijn achterhoofd, en dus het verhaal grotendeels bekend, heeft de game nu extra overtuigingskracht nodig om mij te laten zien waarom iedereen zo met de titel weg lijkt te lopen.

Aangezien deze ‘Part I’ op PC dezelfde remake van het origineel is als degene die vorig jaar op PlayStation 5 verscheen, heb ik meteen de beste versie van het spel in handen. Daarnaast is meteen de ‘Left Behind’-DLC aanwezig (iets wat ik herkende uit de zevende aflevering van de HBO-serie) waardoor de gehele ervaring compleet is. Met een beetje research kwam ik er achter dat er behoorlijk wat verbeteringen zijn doorgevoerd, zoals betere opties voor toegankelijkheid, een auto-aim die veelal zelf in te stellen is en is de combat gestroomlijnder. Eén van de betere games is dus nóg beter geworden.

Meteen valt op dat het spel, net als de serie, enorm terugvalt op het te vertellen verhaal. Het narratief start meteen, waardoor het spel meteen de aandacht weet te trekken en de personages realistisch in beeld te brengen. The Last of Us is zo’n spel dat meteen begint. Het heeft geen aanloop naar gebeurtenissen, de gebeurtenissen die alles bepalend zijn, zijn vanaf de opening aanwezig. De proloog met Joel en zijn dochter duurt niet langer dan twintig minuten (iets waar ik meteen aan moest wennen omdat het hele voorval in de eerste aflevering van de serie ruim een uur besloeg). Maar In die paar minuten weet de game sterke personages neer te zetten en vooral jou als speler helemaal de wereld in te trekken. Een wereld die na een echte gebeurtenis als Covid-19 nu vast een stuk reëler aanvoelt dan in 2013.

Jij bent Joel, een man die duidelijk schade op heeft gelopen tijdens de uitbraak van een pandemie, vele jaren geleden, waarbij de wereld voor altijd veranderde. Hij doet zijn ding om door te kunnen gaan, om in leven te blijven, maar er is duidelijk een gat in zijn psyche aanwezig. Hoewel onze wereld buiten (gelukkig) totaal niet lijkt op zijn wereld, weet hij het allemaal heel menselijk aan te laten voelen. Joel is geen gamepersonage maar voelt als een daadwerkelijk persoon van vlees en bloed met plannen, fouten en een hoop psychologische bagage. Op de één of andere vreemde manier is het heel makkelijk om in zijn schoenen te stappen. Je kunt je relatieveren met zijn keuzes, zijn beproevingen. Doordat ik mijzelf zo goed in hem kon verplaatsen (wat een groot compliment is naar de schrijvers en de mensen die hem tot leven hebben gebracht), werden de ‘mindere’ momenten van hem per direct heftiger. Joel moet dingen doen om te overleven waar hij zelf niet trots op is. Zoals stelen van anderen of zelfs het omleggen van personen.

Ik wil niet ingaan op het verhaal van de game. Mensen die interesse hebben gehad in het spel hebben deze waarschijnlijk inmiddels ooit op een PlayStation gespeeld, de serie gezien, of zijn nu voor het eerst aan de slag met de versie op PC. Dit is zo’n game die echt draait om dat verhaal. Een verhaal van ontdekken, je plek vinden en het creëren van een bijzondere band met een jonge meid genaamd Ellie. Een heuse vader/dochter-relatie waarbij ik tijdens het spelen langzaam maar zeker ook echt alles op alles wilde zetten om haar succesvol door gebeurtenissen heen te brengen. De manier waarop het spel dit doet is zo persoonlijk, zo intiem maar vooral enorm herkenbaar. Hoewel ik zelf nog niet het geluk heb om mijzelf een vader te mogen noemen, wisten de momenten op het scherm wel de juiste gevoelens aan te spreken. Interessant gegeven is dat Ellie geboren is nadat de wereld viel, dus geen kennis heeft van hoe het ooit was. Een mooie dynamiek waarin Joel en Ellie een hoop van elkaar kunnen leren.

Tijdens het spelen begon ik dan ook snel te begrijpen waarom spelers deze game zo hoog hebben zitten, waarom Sony het spel zo vaak opnieuw uit wil blijven geven. En daarnaast, ik kreeg nog meer respect voor de show van HBO, omdat ik nu zie hoe ze het bron materiaal niet alleen gebruikt hebben, maar daar ook flink op door zijn gaan bouwen om dezelfde impact als de game te creëren, dit keer voor de passieve volger. Ja, ook ik snap nu waarom The Last of Us zo’n sterke game is en waarom spelers op de PlayStation 3, 4 én 5 er met zo’n volle overtuiging over praten. Het is (en blijft, dus) een indrukwekkende titel die op emotioneel vlak meer met je doet dan menig ander game. Echter…er is een hele grote maar.

De game is op PlayStation 3, 4 en 5 een titel die keer op keer de hoogste cijfers kreeg en unaniem werd verkozen tot één van de betere games die je kunt spelen op die systemen. Misschien heb je de vele, vele posts online al gelezen over het feit dat The Last of Us Part I voor de PC (voorlopig) de optimalisatie mist om alles uit het platform te halen. Mensen schrijven over, wanneer ze spelen op de hoogste instellingen, dat er veel grafische glitches zijn. Modellen van personages die alles behalve ideaal lopen en zelfs games die steeds opnieuw compleet crashen. Wanneer de instellingen van de game iets omlaag gehaald worden, zouden de meeste problemen echter al voor een groot deel verholpen moeten zijn. Het is een probleem dat niet onoplosbaar is, er zijn sinds de release al meerdere patches verschenen die de problemen langzaam maar zeker op lijken te lossen, maar het is een grote smet op de naam die voorheen constant het beste van het beste af leek te leveren.

Recent nog hengelde ik een patch van 10 Gigabyte binnen en die zorgde alweer voor de nodige stabiliteit. Maar het blijft eeuwig zonde dat de game daarom op PC zo’n een valste start beleefd heeft. Dat de game daarom compleet omlaag gehaald is op Steam en veelal negatieve reviews krijgt is te begrijpen. Mensen hebben lang op deze versie van de game moeten wachten. En hoewel de game momenteel prima te spelen is (de eerste patches verschenen binnen 48 uur na release al), lijkt dit debacle voor velen de toon te hebben gezet.

Om zelf compleet eerlijk te zijn wilde ik mijn fonkelnieuwe Steam Deck eens goed testen met deze game en heb het spel dus daar, wel weer verbonden aan de tv, geheel gespeeld. Omdat de Steam Deck de game sowieso niet op die ultra-settings speelt moet ik concluderen dat ik een hele goede ervaring heb gehad met het spel. Ik heb geen crashes ervaren, geen vreemde grafische glitches. Niets van dat alles. Mijn ervaring met de game was dus meer dan prima. Het is tof dat de ontwikkelaar er alles aan gedaan heeft om de PC-speler tegemoet te komen en daardoor zijn meerdere opties ingebouwd qua besturen.

Natuurlijk is het spel speelbaar met muis en toetsenbord, maar ook de PlayStation 5 DualSense controller is volledig ondersteund, alsook de controller van de Xbox. In-game past de game zich daar ook op aan. Omdat ik met de controller van mijn Xbox Elite controller 2 speelde waren de knopen in beeld dan ook aangepast naar deze controller. Xbox knoppen in beeld in de grootste PlayStation-exclusive, wie had dat ooit kunnen bedenken?

The Last of Us Part I behoort inderdaad tot het beste wat gaming te bieden heeft. Hoewel ik het verhaal grotendeels al meegekregen had door de serie, wist de game mij op punten nog steeds te verrassen. Doordat op momenten gebeurtenissen net wat anders verlopen, of gewoon het feit dat je hier actiever het verhaal mag beleven, omdat je ‘zelf Joel bent’. Toch, omdat ik vanaf het begin de uitkomst al wist, waren diverse emotionele klappen minder effectief dan wanneer ik de game tien jaar geleden voor het eerst speelde. Maar dat ligt niet aan het spel, dat ligt aan mij. De versie voor PC heeft nog wat updates nodig om te gaan zijn wat dezelfde game is op de PlayStation 5.

Wil je de game voor de PC gaan spelen? Wacht dan wellicht dan heel even totdat deze volledig geoptimaliseerd is zodat jij een van de beste games aller tijden daadwerkelijk op de beste manier kunt ervaren. Want geen van de problemen die zich nu voordoen zijn niet op te lossen. En met zo’n ‘high profile’ titel als deze, zullen de updates nog lang blijven volgen.