Review: Psychonauts 2

Review: Psychonauts 2

23 augustus 2021 Uit Door Bas van Dun

Hoewel de eerste Psychonauts al heel wat jaren achter ons ligt (het spel verscheen in 2005 voor Windows, de originele Xbox en PlayStation 2), wordt deze klassieker door velen nog steeds een bijzonder stukje entertainment genoemd. Gebaseerd op een concept van Tim Schafer dat eigenlijk in de prullenbak ging tijdens de ontwikkeling van Full Throttle, wist hij met zijn toenmalige nieuwe studio Double Fine dit hersenspinseltje uit te bouwen naar een complete videogame. Een titel die origineel zou dienen als lanceertitel voor die eerste Xbox, maar door omstandigheden later en ook op andere platformen verscheen. En daardoor konden veel meer mensen met dit dwaze avontuur aan de slag.

Nu, zestien jaar later, ziet het gaming landschap er compleet anders uit. Want hoewel de titel nog steeds op meerdere platformen verschijnt, is Double Fine inmiddels een studio van Microsoft zelf. Jawel, een game van de Xbox Studio’s die ook op de PlayStation te spelen is. Iets wat we tijdens de release van het origineel nooit hadden durven denken. In Psychonauts 2 maken we opnieuw kennis met Rasputin (al noemt iedereen hem liever Raz), een Psychonaut met een jonge leeftijd, maar met de beschikking over sterke ‘psi-krachten’. In normale taal betekent dit dat Raz, net als de overige Psychonauten, het brein van anderen kan infiltreren om daar op onderzoek te gaan. Dit om antwoorden te vinden, om geheimen te ontrafelen of om juist veranderingen aan te brengen om zo nieuwe gedachtes te triggeren. Echter, hoog in de rangorde staat Raz nog niet. Als stagiaire bij de Psychonauts Headquarters begint je avontuur om de wereld om je heen in kaart te brengen. En misschien nog wel belangrijker; om jezelf te bewijzen tegenover de rest.

De games van Schafer staan veelal bekend om de scherp geschreven scripts, de sterke humor en het uitbouwen van een wereld. Het was daarom haast een verrassing toen de game mij even waarschuwde dat tijdens het spelen zware thema’s voorbij zouden komen. Onder de noemer ‘artistieke interpretaties’ worden serieuze mentale problemen gebruikt om het spel te maken tot wat het is. Denk aan verslavingen, post traumatische stress, paniek aanvallen, spanningen en waanbeelden. Een heftige voorbode voor een game die zo in de markt wordt gezet als een achtbaanrit aan flauwe humor. Maar een sterke boodschap, helemaal wanneer je je beseft dat het spel zich niet focust op deze zware kanten van het leven, maar juist op de helende gebeurtenissen die er uit volgen. Het opende mijn ogen vaker dan eens, zonder dat ik het misschien initieel door bleek te hebben. Het gaat nooit zo diep als in een Hellblade (daar is dit ook totaal de game niet voor), maar de toevoeging is fantastisch.

Maar, gelukkig voert het nooit de boventoon. Psychonauts 2 is, net als zijn oude voorganger, nog steeds een platformer waarin ontdekken en humor centraal staan. Het genre platformer mag hier echter aangevuld worden met een adventure, want het is veel meer dan springen, glijden, rijden en puzzelen. In een grotere wereld moet je steeds bepalen waar je heen gaat, om van missie naar missie te gaan, om zo een groot complot op te zien lossen. Lekt iemand informatie naar de vijand? is de dood wel een definitief einde? Kunnen we de juiste connecties maken in onze breinen om deze oplossingen te vinden? Doordat je daadwerkelijk breinen binnen gaat van personages kun je hun gedachtengang aanpassen door gevoelens en ideeën te veranderen, door te zien wat de beweegredenen zijn, begrijp je de personen om je heen meer. Alles met een bijzonder luchtige, vermakelijke en vooral makkelijk te begrijpen manier van spelen.

Dat het brein centraal staat in het spel is dan ook snel duidelijk bij de diverse vijanden en dingen die je vindt in de wereld. Zo vecht je tegen zaken als ‘spijt’ en ‘somberheid’, welke visueel op een hele originele manier vorm worden gegeven. Zelf ben ik fan van de vijand ’slecht idee’, welke, wanneer je even niet goed nadenkt zomaar in je gezicht op kan blazen. Om gedachtengangen en dingen uit ons brein nog verder door te voeren zijn her en der huilende koffers, tassen en rugzakken te vinden. Deze zijn verdrietig omdat ze hun ‘tag’ zijn verloren. Jawel, Psychonauts 2 toont ons visueel de emotionele bagage die ieder van ons mee draagt.

Gelukkig heeft Raz tal van mogelijkheden om zijn eigen gevoelens en emoties (alsook die van anderen) te bestrijden. Met diverse aanvallen, zoals de mogelijkheid tot levitatie, pyrokinesis en telekinesis heeft elke vijand een zwakte. Het is aan jou om er achter te komen hoe je een bepaald kwaad het beste kunt stoppen. Wanneer een gemoedsrust je vooral ‘down’ weet te krijgen is het misschien slim om hier iets omhoog te tillen, bijvoorbeeld. Net als in het originele deel werken de krachten leuk, slim en daagt het constant uit om te experimenteren. Helemaal wanneer je wat verder in het spel komt en je krachten steeds sterker worden.

Tijdens het hoofdverhaal en zijn zij-missies is er voldoende te doen om je nog net wat langer bezig te houden. Elke omgeving die je aandoet zit vol met verborgen geheimen. Denk aan breinhelften die, wanneer je er twee combineert, een extra leventje geven. Sleutels die kisten openen, de eerder genoemde emotionele baggage en een hoop meer. Het zorgt ervoor dat de personen die een game als deze helemaal op honderd procent uit willen spelen na het zien van de aftiteling nog best wat uren bezig kunnen zijn.

En eigenlijk wil je dat ook. Schafer heeft zo’n leuke wereld neergezet met dwaze figuren, dat je er best nog wat langer wil blijven hangen. Hoewel de game grafisch niet de titel ‘mooiste game ooit’ gaat krijgen, doet dat er ook helemaal niet toe. De vormgeving van de omgevingen en personages is anders dan al het andere en zou niet misstaan in een vreemde, kleurrijke film van Tim Burton. De levels zijn bijzonder creatief gecreëerd en de passie druipt van je scherm af. Vooral de momenten in een brein zijn visuele momenten die je niet vaak eerder hebt gezien. Wanneer dit spel meer details had gekregen in de visuele uitstraling zou het afnemen van dat wat het poogt te doen. Less is more!

Psychonauts 2 wist mij te grijpen. Dit is zo’n game die je ‘even opstart’ waarna er ineens vijf uren voorbij zijn. Om daarna wat te eten en weer verder te gaan waar je gebleven was. Een leuk verhaal, toffe personages, sterke, chaotische maar creatieve gameplay zorgen voor een heel fijn pakketje. Ondanks dat het hier gaat om een vervolg voelt de game fris en origineel. De creativiteit is in elk frame voelbaar en laat je steeds terugkomen. Het maakt van Psychonauts 2 een aanrader op elk platform. En ben je lid van Xbox GamePass? Dan staat Psychonauts 2 vanaf de dag van release op je te wachten.