Review: LEGO Star Wars The Skywalker Saga

Review: LEGO Star Wars The Skywalker Saga

12 april 2022 Uit Door Bas van Dun

De release van LEGO Star Wars: The Skywalker Saga: het heeft even mogen duren. De game die origineel al drie jaar geleden voor het eerst onthuld werd, maar daarna te kampen kreeg met het ene uitstel na het andere, ligt eindelijk in de winkel. En gelukkig blijkt nu dat het spel het wachten meer dan waard is geweest.

Tijdens de ontwikkelproces werd steeds opnieuw duidelijk gemaakt dat deze versie van LEGO Star Wars de meest uitgebreide en beste versie van de game moest worden. In het verleden hebben we al een hoop LEGO-titels gehad (met franchises als Lord of the Rings, Jurassic World, Batman en Indiana Jones bijvoorbeeld), maar wist Star Wars vaak hoge ogen te gooien. Niet alleen omdat LEGO Star Wars de eerste game was in de langlopende LEGO-franchise, maar ook omdat er met de vijf eerdere releases steeds flinke slagen gemaakt werden. De trailers focuste de laatste maanden dan ook keer op keer op het feit dat de nieuwe LEGO-game haast uit haar voegen barst door de content, maar vooral dat ‘meer’ hier ook gelijk stond aan ‘beter’.

Het is dan ook een flinke opgave om de ‘oude’ LEGO-formule naar een hedendaags publiek te brengen, zonder de eerdere spelers te verliezen. Helemaal wanneer er ook nog eens een gigantisch open-wereld aspect aan toegevoegd wordt. Het was logisch dat mensen hier hun hart even voor vasthielden. Want hoewel we in de laatste jaren een hoop games gehad hebben waarin de wereld vrij te ontdekken was, wilde dit niet altijd zeggen dat deze wereld ook zo gevuld was dat we er graag honderd uur in kwijt wilde raken. Gelukkig weet ontwikkelaar TT Games, na een hele sloot aan LEGO-titels, nog steeds met heel veel passie en respect een game af te leveren. En dat zie je aan elk frame dat op je scherm voorbij trekt.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga bevat alle negen films waarin de Skywalkers belangrijk zijn geweest. Alles vanaf The Phantom Menace tot aan The Rise of Skywalker trekt al spelende aan je voorbij. Dat is een hele hoop verhaal voor één spel, maar gelukkig slaagt de ontwikkelaar er in elk stukje content net zo goed uit te werken als het andere. Er lijkt behoorlijk wat moeite en tijd in elke film te zijn gestoken om deze zo getrouw mogelijk (maar aangevuld met LEGO-humor) naar de speler te brengen. Ten opzichte van de laatste LEGO Star Wars (The Force Awakens uit 2016) merk je meteen dat TT Games behoorlijk gegroeid is op het gebied van gameplay, ontwerp en de structuur van de missies. Door de camera dit keer dichter bij het speelbare personage te brengen, waardoor je een soort ‘over-de-schouder’ beeld hebt, krijg je meer het gevoel daadwerkelijk in Star Wars te zitten. Je zit dichter op de actie. Het is een gigantisch verschil met elke oudere LEGO-titel en laat naast de nieuwe mogelijkheden qua gameplay ook goed zien hoe realistisch alles er om je heen uit lijkt te zien. Hoewel alles op is gebouwd door de bekende LEGO-stenen, is het haast bizar te noemen dat de hele game daadwerkelijk plastic oogt. De ontwikkelaar zet dit gevoel verder door, door na flinke actiescenes soms wat verf van je personage af te laten ‘slijten’ en zelfs het LEGO trademark logo op de blokken tot in de kleinste details terug te laten komen. Elke omgeving, schip of personage oogt zoals ze uit de bekende speelgoeddozen komen, waardoor het soms extra vervelend voelt wanneer jouw X-Wing uit elkaar knalt. Je weet misschien wel hoeveel uren je ooit hebt moeten bouwen om het gevaarte weer in elkaar te zetten…

Dat het vechtsysteem (wat in eerdere games niet meer was dan herhaaldelijk op hetzelfde knopje drukken) nu werkt met combo’s en meer mogelijkheden heeft dan ooit zorgt er ook voor dat het spelen niet steeds als hetzelfde aan gaat voelen. Ook omdat de tegenstanders daadwerkelijk reageren op hoe jij ze gaat benaderen. Schiet een Stormtrooper eens in zijn voet. Je merkt dat hij of zij compleet anders reageert dan wanneer je een schouderschot maakt. Weet wel dat wanneer je toch steeds dezelfde combinatie op vijanden toe wil passen, omdat je de combo bijvoorbeeld erg leuk vind, deze steeds minder doeltreffend gaat worden. Sterker nog, je tegenstanders leren deze aanval te blokkeren. Hierdoor moedigt de game je aan om toch steeds je aanvallen op een andere manier aan te pakken. Iets wat echt interessant gaat worden wanneer je een personage speelt die naast zijn standaard wapen ook nog eens The Force tot zijn of haar beschikking heeft. Het zorgt ervoor dat het normale schieten vanuit cover (jawel, dat kan nu!) bijna aanvoelt als de minst leuke kant van de combat. Extra leuk is het wanneer je zo’n verbaasde Stormtrooper recht op zijn helm schiet. Deze vliegen af waardoor je het gezicht van je tegenstander ziet. Stormtroopers waren nooit eerder zo persoonlijk met je verbonden.

Wanneer je de game gaat spelen heb je de mogelijkheid om zelf de volgorde van de Episodes te bepalen. Jij maakt zelf de keuze met welke trilogie je begint. Begin je gewoon bij Episode I en werk je je zo chronologisch een weg door de saga, of begin je juist liever met The Force Awakens? De keuze ligt bij jou. De game volgt het verhaal zoals je dat kent maar gooit hier uiteraard steeds het overbekende flauwe LEGO-sausje overheen. Het mooie hieraan is dat de game keer op keer het originele verhaal met respect blijft behandelen. Echter weet de ontwikkelaar de meest bekende momenten wel keer op keer om te buigen naar iets grappigs, zonder de originele essentie van het verhaal te verliezen. En hoewel vaak flauw, zijn er meerdere momenten geweest dat ik hardop zat te lachen tijdens het spelen. De humor is divers en bijzonder doeltreffend. Helemaal wanneer je elk kleine detail uit de films kent. Hierdoor is het spel niet alleen geschikt voor de meest jonge spelers, maar ook voor de mensen die de originele trilogie veertig jaar geleden in de bioscoop zagen.

Wetende dat elke film opgedeeld is in vijf levels (wat ervoor zorgt dat er dus 45 levels (!) te vinden zijn in de game), zorgt ervoor dat je echt wel even bezig bent om door het spel heen te komen. De levels zijn wat korter dan in eerdere games, maar persoonlijk vond ik dit een groot pluspunt. Hierdoor moedigt de game net wat meer aan om ‘nog even een leveltje te starten’. De ontwikkelaar weet flink wat afwisseling toe te voegen tijdens deze levels. Denk aan een soort tower defense achtige gameplay tijdens de slag op Naboo, tot het racen met hoge snelheid tijdens de Podrace, en uiteraard het vliegen door de trench van de Death Star met een X-Wing. Ook weet het een hele sterke mix te brengen van deze grote, epische momenten, naar de juist kleine, intiemere delen van de franchise. De scene waarin Rey in de ‘spiegel kijkt’ in The Last Jedi is op een hele sterke manier tot leven gebracht in het spel, ook al mist het de grote actie, explosies en spektakelstukken van eerdere momenten. De lightsabergevechten die we kennen uit de films zijn stuk voor stuk een genot om na te spelen. En hoewel we de verhalen en de afloop vaak al kennen, weet de game er elke keer een draai aan te geven waardoor jij je als speler toch verrast kunt voelen.

Elk verhalend level is verbonden aan een behoorlijk grote hub-wereld. Een open wereld die zo’n twintig planeten beslaat. Denk aan iconische locaties zoals Mos Eisley en Coruscant, tot Kashyyyk, Mustafar en Crait. Deze open gebieden liggen vol met verzamelbare Kyber Bricks welke je krijgt door het oplossen van verschillende puzzels en missies. Het verzamelen van deze speciale stenen is belangrijk aangezien je ze in kan zetten om personages te voorzien van upgrades. Het steeds sterker en beter maken van je speelbare personage is een interessante drijfveer die nooit eerder in een LEGO-game zat. De personages zijn verdeeld in verschillende klassen, dus je hoeft niet elk van de meer dan driehonderd speelbare figuren een voor een te voorzien van deze extra’s. Denk aan uitbreidingen als het sneller bouwen van objecten, of het makkelijker verzamelen van studs. Bounty Hunters kunnen zelfs vijanden door muren opsporen!

Het sterker maken van je personages is een leuk gegeven en een doel om voor door te gaan. Echter is het wel zo dat de game natuurlijk qua gameplay niet bijzonder moeilijk is, dus kan de game hierdoor wel net wat makkelijker aan gaan voelen. Toch is het fantastisch om tijdens het spelen van de verhalende missies soms even van het bekende pad af te gaan om de omgevingen te ontdekken. Voor je het weet ben je uren bezig zonder daadwerkelijk verder te zijn gegaan in het verhaal. En mocht je ook hier toch even genoeg van hebben, dan kun je altijd nog een schip pakken en tussen de sterren vliegen om daar menig missie aan te gaan.

Deze game zit bomvol. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga is dan ook echt geen game die je binnen dertig uur tot een einde gaat brengen. De ontwikkelaar spreekt sinds de originele aankondiging al over de ‘grootste LEGO game ooit’. Daar blijkt geen woord aan gelogen te zijn. Met alle verhalende levels, de vele missies op de diverse planeten en alle gebeurtenissen in de ruimte, weet LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je behoorlijk wat uren bezig te houden. Uiteraard is het geen moeilijke game (aangezien het met je kinderen gespeeld moet kunnen worden), maar ligt de uitdaging duidelijk bij het voltooien van alle dingen die het spel te bieden heeft. Het bereiken van de volle 100 procent is iets wat alleen de meest toegewijde Jedi gaan doen.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga zet flinke stappen op alle vlakken vergeleken met eerdere delen en behoort, wat mij betreft, meteen tot de top van de LEGO-franchise. De vele elementen zoals de verhalen, de open wereld, de gevechten in de ruimte, het verzamelen en ontdekken komen naadloos bij elkaar om een prachtige ervaring te bieden. Het is de ultieme viering van de vijfenveertigste verjaardag van de Star Wars-franchise en de beste LEGO-game tot op heden. De ontwikkelaar weet dus aan beide kanten enorm te slagen. Het steeds uitstellen van de game blijkt compleet gegrond te zijn, het afgeleverd product benadert de perfectie. ‘These are the LEGO Droids you are looking for.’

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga is beschikbaar voor voor PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en Nintendo Switch. Het spel is gereviewd op een Xbox Series X.