Review: Halo Infinite Campaign

Review: Halo Infinite Campaign

6 december 2021 Uit Door Bas van Dun

Zes jaar na het laatste avontuur van Master Chief, een jaar later dan origineel het plan was, lanceren Xbox Game Studios en 343 Industries eindelijk Halo Infinite. De grootste, meest diverse game in de langlopende en belangrijke franchise, heeft in de laatste jaren flink wat weten te veroorzaken. Niet alles ten positieve. Het was aan 343 om te bewijzen dat Halo, na de breuk met de originele ontwikkelaar Bungie, in goede handen was.

Tijdens de E3 van 2018 toonde Microsoft de eerste beelden van het spel. Grafisch prima in orde met vele beloftes die menig Halo-speler meteen op het puntje van de stoel wisten te plaatsen. Daarna was het bijzonder lang stil, tot in 2020 de eerste echte beelden van de game het levenslicht zagen. Waar de gameplay er goed uitzag, was het grafisch toch compleet niet wat men er van had verwacht. Dit zou niet alleen de volgende generatie van Halo zijn, dit moest de game worden waar iedereen op de dag van release een Xbox Series X voor aan ging schaffen. De Halo-community was echter duidelijk; de verwachtingen werden niet ingelost, dit was niet de game waar zo reikhalzend naar uit werd gekeken.

Na het feit dat Halo 4 en 5 (de eerdere games van 343 Industries nadat Bungie de franchise gedag zei) nooit zo goed ontvangen werden als de originele games, plus het gegeven dat The Master Chief Collection een paar jaar lang het makke schaap in de familie was waar bijzonder veel potentie in zat, werd gevreesd dat dit wel eens het einde van de hele franchise kon zijn.

Maar, Microsoft en 343 Industries deden exact dat wat niemand verwachtte. De game werd uitgesteld met een jaar, wat inhield dat de nieuwe generatie Xbox niet gelanceerd ging worden met Halo Infinite. Een keuze die waarschijnlijk niet makkelijk was, maar wel de juiste bleek te zijn. Het extra jaar is gespendeerd aan het luisteren naar de fans, het verbeteren van de game en zelfs compleet speelbare ‘flights’ los te laten, zodat iedereen al aan de slag kon gaan met de multiplayer. Alles uit het oogpunt van feedback om de ervaring keer op keer te verbeteren. Hiermee liet 343 Industries niet alleen zien dat ze het juiste met de game voor hadden, maar ook dat de stem van de fans enorm belangrijk was. Joseph Staten, oud-Bungie werknemer en originele schrijver van Halo: Combat Evolved werd aangetrokken om het team extra aan te sturen en onder hem de belofte na te komen. Halo Infinite moest gigantisch worden op alle vlakken.

Halo Infinite gaat verder waar Halo 5: Guardians en Halo Wars 2 de spelers achter lieten. Cortana is niet meer dat wat ze ooit was en ondertussen lijkt er een nieuw conflict te ontstaan. The Banished, een groep die niet strijd voor de heilige overtuigingen van The Covenant maar voor een eigen vrijheid, gaat voor niets of niemand uit de weg. De groep, bestaande uit iedereen die voor hetzelfde vecht luistert naar Atriox en zijn tweede in lijn; War Chief Escharum. Hoewel het arsenaal van The Banished vaak minder geavanceerd is dan dat van The Covenant, gebruikt de groep alles wat ze in handen kunnen krijgen om de weg naar de overwinning te bewandelen. Dat de brute kracht daarnaast ook nog eens lichamelijk is bij types zoals Escharum, zorgt ervoor dat de Master Chief voldoende heeft om voor en tegen te strijden. Welkom op Zeta Halo.

Deze nieuwe Halo is anders dan de ringwerelden uit eerdere delen. De ring is een stuk ouder en heeft een gigantische geschiedenis. Voor spelers die The Forerunner Trilogy hebben gelezen is het geen onbekende materie, daarin werd de geschiedenis (die zo’n honderdduizend jaar geleden begon voor deze ring) geheel uit de doeken gedaan. Zeta Halo is namelijk door de Forerunners gecreëerd, maar dit keer echter niet alleen bedoeld als een wapen om al het leven te vernietigen. Het was ook een opslagplek voor het DNA van alle soorten in de melkweg.

Wanneer de Halo’s het universum zouden vernietigen (om zo The Flood te stoppen), moest deze natuurlijk ook weer opnieuw bevolkt worden. Echter, ook werden er experimenten gedaan om The Flood te onderzoeken. Iets wat natuurlijk alleen maar fout kon gaan waardoor de moordlustige soort ook op deze Halo ring uitbrak. Na een bloederige periode, waarin de Forerunners uiteindelijk The Flood terug wisten te drijven, werden de slachtoffers uit deze geschiedenis begraven op Zeta Halo. Het zou vele duizenden jaren duren voordat de UNSC Zeta Halo wist te ontdekken en duizenden onderzoekers naar de ringplaneet verplaatste uit naam van de wetenschap. Hieruit bleek al snel dat de ring nog vol zat met geheimen.

Tijdens de opening van de game merk je al snel dat de Chief en The Banished een achtergrond met elkaar delen. Het duurt dan ook niet lang voordat je opnieuw in de Mjolnir schoenen staat, menig tegenstander over de kling jaagt en zelf arriveert op Zeta Halo. Echter, het blijkt te laat te zijn; The Banished hebben terrein gevonden en de UNSC populatie met flinke stappen terug weten te dringen. Zonder Cortana als A.I. in zijn hoofd om hem bij te staan en te voorzien van ondersteuning en tactische updates, brengt The Chief het gevecht opnieuw naar zijn vijand. Een gevecht dat zwaarder zal zijn dan ooit tevoren.

Je voelt al snel dat 343 Industries alles op alles heeft gezet om het ‘klassieke Halo’ te combineren met moderne verwachtingen. Op het ene moment loop je door bekende gangen terwijl je menig Grunt en Elite over de kling jaagt, terwijl je later in een gigantische open wereld met een Warthog kunt gaan naar elke plek die je zou willen om daar kleine missies te voltooien. Hoewel de ontwikkelaar de game niet ziet als een echte open-wereld titel, lijkt het op momenten toch heel hard die kant op te gaan. De Zeta Halo-ring is er om te ontdekken namate het verhaal langzaam aan je voorbij gaat. Hoewel sommige paden in het begin nog niet te begaan zijn, zal jij als Master Chief steeds meer plekken kunnen bezoeken om zo de diepste geheimen uit de ring te halen. Echter, wat het interessant maakt is het feit dat er in deze grote wereld nog steeds plek is voor de klassieke levels zoals we die uit eerdere Halo’s kennen. Deze levels zijn dan ook gewoon aangegeven als missies op de map en stuwen het verhaal voort. De overgang van de open wereld waarin je kan doen wat je wilt, naar de beperkingen van een verhaal gedreven level is subliem. Op mijn Xbox Series X merkte ik het soms alleen omdat er een klein laadscherm van een paar seconde in beeld verscheen.

Het voltooien van de verhaalgedreven missies, het ‘klassieke Halo-aspect’, zorgt ervoor dat de Chief zijn Mjolnir-pak kan voorzien van nieuwe mogelijkheden. Denk aan de Grappleshot, waarmee hij zich snel naar hoger gelegen plekken kan bewegen, vijanden kan verrassen of wapens naar zich toe kan trekken. Maar ook de mogelijkheid om onzichtbare vijanden zichtbaar te maken, iets wat bijzonder handig is wanneer zwaarddragende, onzichtbare Elites op je jagen. Door verschillende mogelijkheden vrij te spelen (welke later ook weer te voorzien zijn van upgrades), krijgt de Chief steeds meer manieren om zich door de wereld te bewegen. Paden die eerder gesloten leken, openen zich wanneer de juiste tools beschikbaar zijn. Daarnaast is Zeta Halo overspoeld met ‘Forward Operating Bases’ (FOB’s) van de UNSC. Deze zijn echter compleet overgenomen door The Banished. Het is aan jou om deze terug te veroveren. Dit doe je door de aanval te starten en elke vijand uit de basis te verwijderen. Wanneer dit succesvol is zal de UNSC opnieuw haar basis betreden en the Banished een militaire plek verliezen. Daarnaast toont dit exact op de grote map waar interessante plekken zijn om op onderzoek te gaan. Om meer militairen te bevrijden, om betere wapens te vinden of om dingen voor de multiplayer vrij te spelen. Wanneer je meer en meer van deze kleinere missies op Zeta Halo weet te voltooien, ga je steeds nieuwe mogelijkheden krijgen. Denk aan aangepaste wapens of de beschikking over diverse (lucht)voertuigen. Alles is echter volledig optioneel. Wanneer jij als speler gewoon alleen het hoofdverhaal wil volgen is dat gewoon mogelijk.

Omdat Halo Infinite duidelijk als een spirituele opvolger, alsook reboot van de serie wordt gezien, is enige voorkennis van eerdere delen niet nodig om het verhaal te begrijpen. Alles wat je nodig hebt qua kennis zal de game aan je voorleggen. Echter weet Infinite spelers die al twintig jaar met de serie bezig zijn soms op emotionele manieren terug te laten grijpen naar het verleden door het verhaal wat geweest is en wat komen gaat nog meer diepgang te geven. Ook weet 343 Industries een perfecte balans te vinden in de gameplay door het oude en het nieuwe naadloos met elkaar te verbinden. Alles oogt, klinkt en voelt alsof je Halo 3 speelt maar dan in een zeer modern jasje. Grafisch spat de game van je scherm af (dat jaar extra uitstel heeft de game veel goeds gebracht) en de gunplay is de meest snelle én leuke uit de gehele serie.

Het ‘heilige trio’ uit eerdere delen, bestaande uit schieten, granaten en melee, is duidelijk uitgebreid met een vierde. De Grappleshot geeft veel nieuwe mogelijkheden tijdens de actievolte momenten. Trek jezelf met de haak op hoge snelheid naar een vijand toe en geef hem een klap bij aankomst om meteen heel zijn schild te vernietigen. Of trek dat wapen naar je toe dat op een afstand lag om snel je lege magazijn te vervangen door een krachtiger wapen. Trek het schild van een Jackal weg voordat je de aanval start, of wat denk je van jezelf de lucht in lanceren om zo vanuit een vrije val menig Grunt neer te halen? De mogelijkheden zijn haast eindeloos en geen gevecht is hierdoor hetzelfde.

Halo als game heeft altijd drie belangrijke onderdelen gehad. De gameplay, het verhaal en de muziek. Qua gameplay en verhaal zit het meer dan goed in Infinite. Van begin tot eind heb ik geen seconde het idee gehad dat het verhaal (dat langer is dan elke andere Halo-titel) me tegen ging staan of dat de gameplay repetitief werd. De soundtrack is echter een aparte vermelding waard. Waar tijdens de Bungie-jaren Martin O’Donnell en Michael Salvatori verantwoordelijk waren voor de meest iconische soundtracks uit de geschiedenis van het Xbox-platform, nemen dit keer Gareth Coker, Curtis Schweitzer en Joel Corelitz deze taak op zich. Waar Halo 4 en 5 behoorlijk af wisten te wijken van de klassieke soundtrack, keert Infinite weer helemaal terug naar dat wat Halo op audiogebied moet zijn. Wetende dat Coker ook de soundtrack van Ori and the Blind Forest op zijn naam heeft staan weet je dat de muziek op de perfecte momenten de juiste emoties weet te raken.

Vanaf de originele aankondiging van het spel is duidelijk gemaakt dat Halo Infinite een ‘live service game’ moest gaan worden. Hierdoor gaan we de komende jaren meer en meer content krijgen om het spel steeds opnieuw interessant te houden. Hoewel de campagne op het moment puur in je eentje te voltooien is, gaat 343 Industries er in 2022 voor zorgen dat dit ook coöperatief met vrienden ervaren kan worden. Wat we verder moeten verwachten van het live-aspect van de game is momenteel nog niet duidelijk, maar Zeta Halo weet na het voltooien van het hoofdverhaal interessant genoeg te blijven om steeds verder te ontdekken. Nieuwe, verhalende content lijkt dan ook een gegeven.

Verhalende content waar ik na het voltooien van Halo Infinite om zit te springen. Het is duidelijk dat 343 heeft geleerd van fouten uit het verleden en met Infinite een compleet nieuwe visie op Halo heeft gecreëerd, zonder de basis uit het oog te laten glippen. De fouten uit Halo 5 liggen in het verleden, Halo Infinite is duidelijk de toekomst voor elke nieuwe speler en doorgewinterde Halo-veteraan. Welkom terug, John-117!