Review: Andor aflevering 6 ‘The Eye’

Review: Andor aflevering 6 ‘The Eye’

12 oktober 2022 Uit Door Bas van Dun

Waar we bij series als The Mandalorian, Obi-Wan Kenobi en The Book of Boba Fett nu al in de afrondende fase zaten, weet Andor met aflevering zes “The Eye” pas de helft van het seizoen te presenteren. Doordat er daardoor gewoonweg meer tijd is om naar dingen op te bouwen, brengt ‘The Eye’ alles waar we sinds vorige week naar zaten te snakken.

Andor laat opnieuw zien hoe machtig The Empire is. Tenminste, in de ogen van The Empire zelf. Het houd zich niet bezig met kleine dingen en pakt wat het wil, laat de rest achter. Het eigen gewin is het belangrijkste. De rest is een vervelende bijzaak. Het is dan ook precies op die arrogantie waarop prachtig ingespeeld wordt tijdens het uitvoeren van de gemaakte plannen. Het laat zien hoe naïef The Empire is, hoe het gelooft in zichzelf en vooral niet gelooft in een kleine opstand. Maar ook laat Andor nogmaals het grijze gebied tussen goed en kwaad zien. Waar Cassian in Rogue One al een Rebel neerschoot om zelf weg te komen, worden hier de wapens gericht op een kind en een vrouw. Alles voor het hogere doel.

De arrogantie van The Empire maakt hen blind. Cassian noemde zelf al eens dat ze ‘fat and satisfied’ zijn. Een leuke aanvulling hierop is de riem die even niet meer past om de ‘expanded’ buik van de drager. Kleine, lichte puntjes in een duistere episode. Een episode die draait om één ding; de heist waar we al twee weken naar uit kijken. Regisseuse Susanna White heeft deze bijzonder sterk op het scherm weten te krijgen. Op een spannende manier die bij mij bijzonder onder mijn huid ging zitten. Vanaf het moment dat Andor en zijn team de uniforms aantrekken om de missie te starten, tot het moment dat de aftiteling op het scherm loopt, weet je dat het alle kanten op kan gaan Je weet dat het gevaar overal aanwezig is wanneer Vel, iemand die tot nu toe enorm sterk in de schoenen stond, even haar cool verliest.

De spanning is dan ook heel de aflevering lang om te snijden, iets wat bijzonder goed aangevuld is met lange scènes waarin achtergrondmuziek compleet afwezig is, terwijl op andere momenten Nicholas Britell’s muziek duidelijk gebruikt wordt om jouw hartslag omhoog te krijgen. Het maakt gebruik van doeltreffende momenten om jou op de rand van je stoel te krijgen. Helemaal wanneer je beseft dat tijdens de grote shoot-out daadwerkelijk slachtoffers aan beide kanten vallen. Jawel, soldaten van The Empire schieten ineens raak. Tony Gilroy, uitvoerend producent van de serie, zei al dat dit seizoen niet iedereen levend de eindstreep zou gaan bereiken. Hij heeft geen woord gelogen.

Echter, alle actie in de basis voltrekt zich in de lucht in één van de visueel meest interessante scenes die ik heb gezien in de laatste Star Wars-series. The Eye gaat eindelijk open waardoor de lucht zich vult met kleuren wanner iets wat lijkt op duizenden vallende asteroïden rond de planeet vliegen. Het groen, blauw en oranje spat van je scherm en oogt als iets wat we ooit eerder in een live-action Star Wars zagen (de Starcluster uit Rebels komt in de buurt). Denk hier een spannende achtervolging met TIE Fighters bij en het spektakel is compleet. Een krachtige mix van kleuren wanneer de gekleurde hemel afsteekt tegen het zwart van de TIE’s en haar piloten.

Waar je zou denken dat je na de heist en de achtervolging door een zee aan kleuren wel toe bent aan een zwart scherm waarin namen voorbij komen die aan de serie hebben gewerkt, gooit de zesde episode er nog even een schep bovenop. We zien Skeen zijn best doen om Andor te overtuigen om de winst door tweeën te delen, de Rebellen te laten voor wat ze zijn en vooral zelf te profiteren van hun harde werk. Een Rebellie kan voor iedereen anders zijn. Het is een scène die vlug gaat, schokkend kan zijn, maar vooral laat zien wat het karakter van Cassian is, hoe hij is veranderd ten opzichte van waar we hem vonden tijdens het begin van zijn serie. Het is nog geen held die een heel team Rebellen kan motiveren om op Scarif de plannen van de Death Star te stelen, maar het is ook zeker niet meer de Andor van een paar weken terug…

Met The Eye brengt Disney+ Andor naar nieuwe hoogtes. De aflevering is spannend van begin tot eind, brengt nieuwe dingen en laat zelfs zien dat tussen de smerige oorlogen die gevoerd worden mooie dingen kunnen gebeuren. Het schijnt meer en meer wat licht op het grijze stukje tussen licht en duister, tussen goed en kwaad. En het mooiste? We zijn pas op de helft van dit seizoen…