Maak je klaar voor Star Wars Celebration!

Maak je klaar voor Star Wars Celebration!

14 maart 2023 Uit Door Bas van Dun

Star Wars Celebration. Vier dagen lang het hoogtepunt van de franchise terwijl duizenden fans samenkomen in London om hun liefde voor de saga te vieren. Met heel wat stands om te bezoeken, panels om bij te wonen en acteurs om te ontmoeten kan het ook een behoorlijke lading stress met zich meebrengen. Want hoe doe je dit allemaal in die vier dagen?!

Met minder dan een maand te gaan voordat we allen neerstrijken op het ExCeL Centre in London begint de (gezonde) spanning tamelijk op te bouwen. Nu we weten welke acteurs aanwezig zijn, welke handtekeningen en foto’s besteld kunnen worden en welke panels bezocht, lijkt het alsof er een beetje orde in de chaos geschept is. In mijn hoofd worden al lijstjes gemaakt met dingen die meegenomen moeten worden. Op dag A loop ik in normale kleding, maar op dag B ga ik in cosplay ornaat de vloer op. Wat draag ik op C en D? Heb ik die universele stekkers al klaar liggen omdat onze normale stekkers in Engeland niet werken? Vergeet niet alles uit te printen wat uitgeprint moet worden. En gaat de trein wel op tijd?

Gelukkig is het niet mijn eerste Celebration en weet ik zo ongeveer wat ik kan verwachten. Maar ik kan me daardoor enorm verplaatsen in de schoenen van iemand die voor het eerst de beurs gaat bezoeken. Celebration is niet vaak in Europa, dus de kans is groot dat er een grote delegatie naar London gaat die niet eerder dit event hebben bezocht. Daarom wil ik je op weg helpen. Om even duidelijkheid te scheppen waar dat misschien nog niet is. Want je wil niet in het ExCeL Centre staan en ineens bedenken dat je iets vergeten bent.

Plan je reis. En dan doel ik niet op de vlucht, de trein of hoe je ook naar Engeland af wil gaan reizen. Ook niet de plek waar je slaapt. Maar plan je reis over de beursvloer in. Weet wat er te doen is op Celebration en vooral ook waar en wanneer dit te doen is. Wanneer je vier dagen aanwezig bent kun je uiteraard wat losser zijn met je plannen, maar wanneer je er maar één of twee dagen bent is het slim om van te voren te weten wat je niet wil missen. Helemaal als er net een panel is dat je niet wil missen. Heb je een foto of handtekening geboekt met één van de aanwezige talenten? Dan is het uiteraard zaak om daar omheen te plannen. Een dag op Celebration vliegt voorbij. Wanneer ik terugkijk op mijn laatste bezoek (waarbij ik één dag aanwezig was) zat de dag vol met twee panels, de Celebration Store, alle standjes bekijken, het Rogue One museum, hier en daar een hapje eten en praten met mensen in de rij. Op tijd rust nemen voor een slok water schoot er vaak in. De gouden tip is dan ook om zelf een flesje water mee te nemen.

En als we het dan toch over tips voor op de vloer hebben, er is nog veel meer wat je mee kan nemen om een dag makkelijker te maken voor jezelf. Heb je zo’n foto of handtekening gescoord? Neem dan een extra tas mee, of iets om ze veilig in te bewaren, naast de tas waar je de rest in hebt zitten. Je wil voorkomen dat je een keer je waterfles net niet goed genoeg dicht draait en je waterschade krijgt op je nieuwe (en niet goedkope) aanwinsten. Onmisbaar is ook een externe batterij voor je telefoon. Geloof me, je staat heel de dag foto’s te maken, video’s op te nemen en misschien alles wel meteen te delen met vrienden via social media. Zo’n telefoon gaat dan sneller leeg dan normaal. Mochten er belangrijke gegevens op je telefoon staan (zoals iets voor je hotel, een reis of wat dan ook), is het fijn als die telefoon ook aan kan. Neem ook een pen mee en eventueel iets om op te schrijven. Handtekeningen van het talent zijn duur, maar je loopt genoeg mensen tegen het lijf die het ook gratis willen doen. Zo heb ik tijdens mijn laatste Celebration een half uur met Doug Chiang staan praten over de ontwerpen van The Phantom Menace. Niet tijdens een panel, maar gewoon terwijl ik in een rij stond voor iets.

Een ander belangrijk punt is geld. Natuurlijk, we zijn allemaal gewend aan draadloos betalen met onze telefoons en horloges of zelfs de pinpas. Maar het kan slim zijn om toch wat geld op zak te hebben. Want wat als die ene stand net iets verkoopt wat jij dolgraag wil hebben en ze hebben even geen mogelijkheid om digitaal geld te accepteren? Misschien is er een storing, je zou op zo’n moment niet je aankoop willen mislopen. Heb dus altijd wat geld op zak. En weet wel; Engelse euro’s bestaan niet.

Tijdens Star Wars Celebration loop je. Je loopt heel veel. Het ExCeL Centre is geen klein gebouw en met diverse zalen ben je heel de dag in de weer. Het zou me niets verbazen als je makkelijk de 15 tot 20.000 stappen per dag aan tikt. Zorg er dus voor dat je goede schoenen draagt. Comfortabele schoenen die ook voor een lange wandeling goed genoeg zijn. Wanneer je op dag twee al pijn in de voeten hebt, lijkt Celebration nog heel lang te duren. Ook is het slim om voor Celebration na te gaan hoe je er komt. London heeft een uitstekend openbaar vervoer, maar daar zijn de laatste maanden best wat protesten en stakingen. Of dit een effect heeft tijdens het weekend van Celebration is op dit moment nog niet bekend. Het ExCeL Centre is zowel via trein als tram makkelijk te bereiken.

Uiteraard zijn er zaken die ik vergeten ben. Zoals het altijd op zak hebben van je paspoort, het nadenken over het typische ‘London weather’ en misschien nog wel meer. Ga je naar Star Wars Celebration en heb je zelf nog tips? Deel ze dan met onze community. We gaan met een hoop mensen richting London en staan allemaal voor elkaar klaar. Dus kom even langs, zeg hallo, en misschien zien we jou dan wel helemaal voorbereid in London!