Interview: Max Chuvalov

Interview: Max Chuvalov

17 augustus 2020 Uit Door Bas van Dun

World of Tanks gaat inmiddels al tien jaar mee. Een hele prestatie. Want had jij tien jaar geleden al van Wargaming gehoord? De game is groter dan ooit en blijft groeien. De verjaardag en het succes van de game waren reden genoeg voor ons om aan de digitale tafel te gaan met Max Chuvalov, Global Publishing Director voor World voor Tanks.

Je werkt sinds 2010 bij Wargaming en hebt je in die tijd opgewerkt naar de functie die je nu hebt. Hoe ben je in aanraking gekomen met World of Tanks?

Ik ben ooit begonnen als game journalist en sprak meerdere talen. Hierdoor werd ik door Wargaming uitgenodigd om het spel naar het Engels te vertalen. In die tijd was de game nog alleen in het Russisch speelbaar, dus elk menu, elke documentatie en elke guide moest aangepast worden. Nadat mijn werk klaar was kwam er de noodzaak om meer talen te ondersteunen en kon ik hier teams voor samenstellen in Azië, Noord Amerika en Europa. De community werd hier ook bij betrokken. Tegenwoordig gebeurt dit op compleet andere manieren, maar voor die tijd was het de perfecte oplossing om onze game grootschaliger in de wereld te kunnen zetten.

Was er toen al de verwachting dat de game zo groot ging worden?
We dachten natuurlijk dat het spel een succes zou gaan worden, maar we hadden nooit verwacht hoe gigantisch World of Tanks zou zijn tien jaar later. We vonden het een absurd idee om de honderdduizend gelijktijdige spelers aan te tikken, de game was namelijk zo’n titel die een speciale markt aan moest spreken. Oorlogsgames deden het gewoon veel minder toen. Een Tweede Wereldoorlog-RTS was nooit mainstream terwijl titels als StarCraft en Dune veel meer publiek kregen. We gingen daarom uit van de spelers die gek waren op gedetailleerde modellen en een passie hadden voor de tanks uit de oorlog. Het was een klein publiek, maar het was wel ons publiek. Inmiddels hebben we 160 miljoen geregistreerde spelers over de hele wereld. En dan te denken dat toen we de game voor het eerst lieten zien, iedereen sceptisch was en zeker wist dat dit project zou gaan falen!

World of Tanks was op vlakken een revolutie in die tijd. Free to play bestond al in Azië, maar daarbuiten was het nog vrij onbekend. Gratis games waren troep volgens gamer, want anders werd er wel geld voor gevraagd, natuurlijk. En stiekem was dat in die tijd ook wel zo, veel ‘F2P’-games waren kwalitatief niet bijzonder. Door deze reden verscheen de game oorspronkelijk ook alleen in Rusland. Daar werden veel games gekopieerd en gedownload, en door de titel gratis te maken konden we dit voor zijn. Internet via de kabel begon zijn intrede te doen dus een grootschalige online titel moest mogelijk zijn. Waar we ook succes wisten te boeken was de spelduur; potjes moesten snel zijn en geen uren duren. Heel anders dan de andere grote online-games van die tijd zoals Lineage, World of Warcraft of elke andere grootschalige onlinegame. Waar je daar makkelijk zes uur kwijt was om progressie te maken, deed je dat bij ons in een kwartier.

Toch kozen we origineel voor een hele andere stijl, de game zou meer grenzen aan de fantasie. Ja er waren tijden dat we dachten aan Elven en Orcs. Echter, we realiseerde ons al heel snel dat wanneer we die kant op zouden gaan, World of Warcraft onze grote concurrent werd. Daar hadden we echter de tijd en financiën niet voor. We besloten iets te doen dat nooit eerder gedaan was. Geïnspireerd door een Koreaanse MMO waarin warships het tegen elkaar opnamen, dachten we dat dat de ‘way to go’ was. Echter, water was technisch gezien een enorme uitdaging en digitale warships bijzonder duur om te modelleren. ‘Waarom geen tanks?’ Dat idee zorgde ervoor dat de game goedkoper werd om te maken omdat we modellen uit een vorige game van ons (Order of War en Operation Bagration) als blauwdruk konden gebruiken. Daarnaast hadden we al wat ervaring met de oorlog en haar wapens hierdoor. Al deze dingen zorgde ervoor dat we een game gingen maken die nooit eerder gemaakt was, en die game werd een gigantisch succes.

Inmiddels zijn we tien jaar verder en werk je nog steeds aan diezelfde game. Hoe blijft dit leuk voor jezelf?
We vieren dit jaar het tiende jaar World of Tanks, een geweldige leeftijd voor een online game. Toch zorgen we ervoor dat de game nog eens tien jaar mee kan gaan. En misschien nog wel meer dan dat. In deze periode blijven we actief aan het spel werken. Mochten we er toch mee stoppen, dan zorgen we ervoor dat de game, door de liefde van de fans, nog minimaal vijf jaar door kan gaan. Dan hebben we het over een kwart eeuw, is dat wel mogelijk? We hebben 2000 mensen werken aan de game en we hebben nu al plannen liggen voor alle uitbreidingen voor dit jaar. Hierdoor blijft het spel voor ons ook fris. Wat nu verschijnt is waar we de laatste drie tot negen maanden aan gewerkt hebben, maar achter de schermen zijn we al met veel andere toekomstige plannen bezig. We willen de game steeds beter maken en de speler steeds nieuwe dingen geven om te ontdekken. Dat is wat het voor ons zo leuk blijft maken.

Hoe werkt dat in een industrie die steeds blijft veranderen?
We blijven de laatste trends in de gaten houden en proberen de beste oplossingen in onze game te implementeren. Op 1 april brachten we de game terug naar hoe deze was in 2011. Oude spelers konden genieten van de nostalgie terwijl nieuwere de klassieke ervaring voor het eerst konden ervaren. Door deze ‘grap’ weten we dat spelers niet meer terug willen naar de game van toen. We blijven de game visueel ook steeds verbeteren. In maart 2018 hebben we de game een compleet nieuwe graphics engine gegeven waardoor we alle locaties opnieuw hebben gemaakt en de geluiden hebben kunnen verbeteren. Alle nieuwe technologieën die er eerder niet waren werden meteen in de game gestopt om de ervaring voor de speler te verbeteren. Maar het is meer dan de presentatie. We updaten de game natuurlijk steeds met nieuwe content. Zo hebben we afgelopen jaar de Battle Pass geïntroduceerd en hebben we flink wat opties toegevoegd qua toegankelijkheid, zodat gamers met lichamelijke beperkingen makkelijker met de game aan de slag kunnen.

Wat is persoonlijk je grootste achievement die je behaald hebt tijdens je tien jaar World of Tanks?
Telt het vertalen van de complete game hier mee? Dat waren toch tienduizenden zinnen die ik van Russisch naar Engels heb moeten vertalen. Maar als ik even wat serieuzer na denk is het toch wel het feit dat ik een team van 200 mensen over de hele wereld aanstuur en dat dit op een verrassend goede manier gaat. Doordat we over de hele wereld zitten, werkt het team 24/7. Dat dit werkt is mijn grootste achievement.

Hoe ziet de toekomst van World of Tanks er voor de komende jaren uit?
De game blijft in ontwikkeling. Dat zal niet veranderen. We hebben flink wat ideeën waar we momenteel hard mee bezig zijn. We zien het spel als een levend organisme dat op tijd nieuw voer moet krijgen, zodat het blijft groeien en beter kan worden. Momenteel werken we aan nieuwe tank branches, nieuwe levels, HD remakes van oude maps, nieuwe modes en een ‘celebrity campaign’. Daarnaast zien spelers dat we stiekem af en toe al wat PvE-content aan het toevoegen zijn, zoals tijdens ‘The Road to Berlin’. Misschien dat we daar wat meer mee gaan doen?

Ten slotte, je bent nu al zo lang met World of Tanks bezig, aan welke andere game zou je graag eens werken?
Het gaat waarschijnlijk nooit gebeuren, maar ik zou zo aan willen sluiten bij een team dat een remake maakt van mijn favoriete game van vroeger; Fallout 2!

World of Tanks is al tien jaar te spelen op PC. Er is ook een versie beschikbaar voor Xbox One en PlayStation 4.