Galaxy’s Edge: een terugblik op een fantastische reis

Galaxy’s Edge: een terugblik op een fantastische reis

1 mei 2022 Uit Door Bas van Dun

Na maanden aan voorbereiding, het maken van plannen, afspraken, reserveringen en het verdiepen in het verhaal achter Galaxy’s Edge was dan eindelijk het moment daar. Het moment waar ik jaren naar uit heb gekeken. Ik mocht eindelijk landen op Batuu, mijn reis naar Galaxy’s Edge in Walt Disney World was een feit. Ik verliet vijf dagen lang onze planeet en werd onderdeel van de planeet, de verhalen en van Star Wars.

Het voelde haast onwerkelijk om na zoveel tijd uit te hebben gekeken naar dit moment dan eindelijk de poorten binnen Disney’s Hollywood Studios naar Galaxy’s Edge te betreden. Het moment waarop je compleet vergeet dat je in een pretpark bent en jezelf op een buitenaardse planeet waant. De kriebels liepen dan ook over mijn rug; kon deze ervaring wel eer doen aan al mijn verwachtingen? Als je zo enorm naar iets uit kijkt, kan het alleen maar tegen gaan vallen, toch? Toch, het moment dat ik mijn eerste stappen in de tunnel naar Galaxy’s Edge zette, en de muziek van John Williams mijn oren betrad, vergat ik compleet waar ik was. Dit was het moment. Dit was het moment dat ik niet meer in een pretpark was. Dit was het moment dat ik in Star Wars zat.

Je bent nu echt in Star Wars

Meteen na binnenkomst (ik ging naar binnen via de ingang bij The Muppets) zag ik aan de linkerkant de entree van Rise of the Resistance, de grootste attractie die Galaxy’s Edge heef. Aan de andere kant stond een A-Wing geparkeerd, met niet veel verder een X-Wing. De omgeving, de rotsen van Batuu, ogen compleet buitenaards en op momenten hoor je schepen over je heen vliegen. Het eerste ‘o wow’-moment kwam echter enkele meters verderop, bij het betreden van de Marketplace. De plek waar geshopt kan worden voor Jedi gewaden, speelgoed, creatures en buitenaardse popcorn weet iedereen meteen te doen beseffen dat ze niet meer op Aarde zijn. De indeling, de aankleding, de sfeer… je bent nu echt in Star Wars. Het feit dat de medewerkers allen een personage spelen, een achtergrond hebben en volledig in-universe blijven werkt mee aan de illusie. Hele verhalen werden verteld over het opgroeien op andere planeten, over het bewind van The First Order en het klimaat van Batuu. Zelfs bij het afrekenen van merchandise wordt niet gevraagd naar Dollars, maar naar Batuuan Spira. Ik keek mijn ogen uit.

Galaxy's Edge

De straten van Batuu in Galaxy’s Edge.

Al snel vervolgden we de reis en kwamen we terecht bij Ronto Roasters, de plek waar droid 8D-J8 heerlijke Ronto Wrap en Kyryll Pork Rind voor kan schotelen. Het feit dat er een gigantische motor van een oude Podracer in het midden van de diner hangt, om daaronder het eten op te warmen, voegt enorm toe aan de sfeer. In de schaduw die het plekje veroorzaakt was het goed vertoeven en hebben we vaker dan eens onze smaakpapillen mogen trakteren. Toch was het niet het beste moment in Galaxy’s Edge…

Een emotionele ontmoeting met de Millennium Falcon in Galaxy’s Edge

De eerste keer dat ik binnenliep en met mijn camera alles probeerde vast te leggen, liep ik van de ingang naar het belangrijkste stuk van het land. Niet de ingang van Rise, niet de Marketplace en ook niet Ronto. Nee, ik liep door al deze plekken heen om oog in oog te komen te staan met de grootste trekpleister van Galaxy’s Edge. Het belangrijkste verzamelpunt. Ik stond oog in oog met de Millennium Falcon. Op ware grootte en tot in het kleinste detail staat de Falcon geparkeerd op Batuu. Op de beelden die ik nam is zacht ‘oh wauw’ te horen toen ik het schip voor het eerst zag. Maar terwijl ik er heen liep om alles beter te kunnen zien gebeurde er iets. Iets speciaals, iets wat ik niet had voorzien. Ik barstte in tranen uit. Het kind in mij dat vanaf zijn derde levensjaar op avontuur is gegaan met Luke, Han en Leia in dit schip kwam naar buiten. Het was de opsomming van het levenslang fan zijn van deze franchise. De liefde in mij voor Star Wars. En het was nooit zo tastbaar als nu. Emoties namen me over. Het moment had niet mooier kunnen zijn. De ingang naar de attractie achter de Falcon viel mij niet eens op. Ik was even één met het moment.

Galaxy's Edge

Bas poseert voor de Millennium Falcon.

Galaxy’s Edge is dan ook een ‘pretpark’ dat inspeelt op de ervaringen die je op kunt doen. Gesprekken voeren met Rey, het ondervraagd worden door de First Order Stormtroopers of zelfs oog in oog komen te staan met Kylo, alles is een ervaring die het grotere verhaal door laat lopen. Want jij bent onderdeel van het verhaal wat hier speelt. Of je nu gewoon rond aan het lopen bent, of in de attracties zit. Overal gebeurt wat, op elk plekje is wat te zien. En hoewel het park hierdoor voor de Star Wars-fan vele malen interessanter gaat zijn dan voor hen die de films nooit gezien hebben, weet Disney hier een fantastische ervaring voor iedereen neer te zetten. Het gebeurde dan ook vaker dan eens dat we gewoon even door Batuu zijn gaan lopen, om te kijken wat er aan de hand was. Mensen van de Galactic Starcruiser arriveren, anderen worden ondervraagd en Kylo zoekt naar die ene spion die net aan hem ontkomen is. Maar ook de medewerkers die hun ding doen zorgen ervoor dat dit verhaal door loopt. Ik raad je dan ook echt aan gesprekken met hen aan te gaan. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook om meer te weten te komen en dieper in de ervaring te duiken. Galaxy’s Edge leeft, het bruist.

De attracties van Galaxy’s Edge

Hoewel Galaxy’s Edge twee attracties heeft, is Rise of the Resistance duidelijk degene die de trip naar Orlando waard was. Waar Smuggler’s Run (waarin je de Falcon zelf bestuurt!) een hele toffe ervaring is, valt je mond in Rise keer op keer open. Of het nu het moment is dat een hologram van Rey je verwelkomt bij The Resistance, of die keer dat je uitstapt in een Star Destroyer en verwelkomd wordt door vele Stormtroopers, waarbij TIE-Fighters op ware grootte boven je hangen en je de donkerte van de ruimte in kijkt. Alles wordt hier gedaan om jou in het universum te trekken. Dat ‘oh wow’-moment waar ik het over had? Dat had ik in deze attractie na elke bocht die ik maakte. Wanneer je oog in oog komt te staan met twee AT-AT’s (wederom op ware grootte) weet je niet wat je mee maakt.

Galaxy's Edge

First Order Stormtroopers staan klaar om je te ontvangen in Rise of the Resistance.

Er is zoveel te doen en zoveel te beleven op Batuu. Met mijn vijf bezoeken aan de planeet heb ik het gevoel dat ik nog enorm veel gemist heb. En hoewel dat waarschijnlijk niet zo is, wekt de omgeving wel het idee dat er altijd iets is om terug te komen. Het hele ‘hacken’ van het park met je datapad (je telefoon) heb ik niet eens gedaan. Hierdoor word je nog dieper het verhaal in getrokken en heb je contact met mensen uit The First Order of Resistance (jij kiest welke kant je speelt) om de tegenpartij dwars te zitten. Schakel gunturrets uit, zorg dat schepen niet kunnen opstijgen, geef foutieve informatie. Ook recht tegenover het kamp van The First Order gaat dit verhaal door. Bij Savi’s Workshop is alleen wat ‘scrap’ te koop. Gevonden voorwerpen, kapotte metalen. Echter, dat is maar een voorfront, een afleiding. Binnenin werd ik verwelkomd door de mensen die er werken. Niet om naar vuil te kijken, maar om mij te verbinden met The Force en mijn eigen lichtzwaard te bouwen.

Your first step into a larger world…

Wat een ervaring. Binnen twintig minuten kies en bouw je het lichtzwaard wat bij jou past. Van het uiterlijke vertoon van het zwaard tot de Kyberkristal aan de binnenkant. En hoewel het bouwen van je lichtzwaard geen hogere wiskunde nodig heeft, is het de ervaring die je altijd bij zal blijven. De complete ervaring is getimed. Hierdoor zwelt de muziek aan wanneer je voor het eerst je zwaard activeert, spreekt Yoda je toe door The Force en krijg je het gevoel een krachtig wapen in je handen te hebben. Kippenvelmoment naar kippenvelmoment trekt aan je voorbij. Het voelt machtig om ‘je eigen zwaard’ voor het eerst de lucht in te steken terwijl de epische klanken van de Star Wars soundtrack de kamer vullen. Het gevoel is onbeschrijflijk. Je weet dat het nep is, je weet dat het duur was. Maar dat vergeet je. Je bent één met The Force en The Force is met jou.

Galaxy's Edge

Het magische moment in Savi’s Workshop: Padawans steken hun zelfgebouwde lightsaber voor het eerst in de lucht.

Mijn tijd in Galaxy’s Edge was niet minder dan prachtig te noemen. Bezoeken aan Dok-Ondar (waar mijn vriendin en ik samen nog drie lichtzwaarden kochten) en Oga’s Cantina, de omgeving, de muziek, de sfeer, ik waande mij compleet in die franchise waar ik zoveel passie voor heb. En dat is dan ook precies wat Galaxy’s Edge is. Het is een liefdesbrief aan Star Wars. Het wist bij mij exact de juiste snaren te raken. Het wist mij te raken. Emotioneel. De herinneringen die ik daar gecreëerd heb gaan nooit verloren. En ik weet één ding zeker; er gaan meer herinneringen komen. Want Batuu, ik keer nog eens terug. Dat beloof ik je.