Galaxy’s Edge, de planeet Batuu

Galaxy’s Edge, de planeet Batuu

7 maart 2022 Uit Door Bas van Dun

Al tijdens de eerste aankondiging van Galaxy’s Edge liet toenmalig Disney CEO Robert Iger weten dat het park een nieuwe kant van Star Wars ging laten zien. Hierdoor werd een ‘outpost’ gebouwd, gelegen in de Outer Rim, vlak voor de ‘Wild Space’. De planeet Batuu moest een plek worden die nieuw was, maar meteen in de Star Wars canon moest passen.

Maar, een planeet is precies dat. Het is nog niet meteen iets wat in Star Wars past. Het heeft verhalen nodig, geschiedenis, een plek in het grotere verhaal. Daarom moest dit alles gecreëerd worden om naadloos aan te sluiten aan de canon. De Batuuans, de bewoners van de planeet, leven er al vele, vele jaren. Als bezoeker van Galaxy’s Edge ben jij letterlijk een bezoeker van een andere planeet. Het is dan ook netjes om de lokale gebruiken te bestuderen voordat je de verre reis gaat maken. Zo begroeten inwoners elkaar met “bright suns” wanneer ze elkaar overdag tegenkomen. Een teken van vriendelijkheid. Maar in de avond veranderd deze groet in “rising moons”. Vaarwel wordt gezegd met “Till the spire’ “en “May the spires keep you”. De gangbare taal is Basic Standard (iets wat wij Engels noemen), Huttese, Rhodese en Twi’leki.

De winkels van Batuu

Het drukst bewoonde gedeelte van de planeet, gelegen rondom Black Spire Outpost, is voorzien van een spaceport om zo reizigers van andere planeten te verwelkomen. Een grote markt verwelkomt deze reizigers om meteen aan te passen aan de planeet. Zo kan er gangbare kleding gekocht worden om jezelf te bedekken tegen de warme zonnen (Ubaat I, Ubaat II en Ubaat III) en zijn er speelgoedmakers die hun speelgoed maken met alles wat ze in de omgeving kunnen vinden. Net buiten de markt, bij Docking Bay 7, worden oude Pod-onderdelen gebruikt om eten te roosteren. De Batuuans gebruiken wat ze kunnen om hun doelen te bereiken.

Batuu’s landschap en legendes

De zandbedekte, stennen planeet was echter ooit een heel ander stuk rots. Millennia geleden werd de planeet gedomineerd door gigantische bomen. Bomen als geen ander, bomen die een eigen levensvorm waren en flink begaafd waren. Deze bomen zouden, volgens de vele legendes, met elkaar kunnen communiceren en hun omgevingen aanpassen. Ze werden daarnaast ook de plek waarin andere levensvormen zouden gaan wonen, zoals de Fae. De bomen wisten de Fae echter weer te gebruiken om hun zaden over het hele landschap te laten verspreiden en het bos steeds groter te maken. Echter, er kwam een tijd waarin een groep Fae meer wilde van de bomen waardoor een oorlog gestart werd. De Fae vonden steeds betere manieren om energie te verkrijgen en wapens te maken. Ze wisten alle krachten uit de bomen te halen, iets wat resulteerde in een cataclysme. Alle bomen stierven, het landschap en klimaat veranderde compleet.

Vele jaren later, tijdens de High Republic, hadden de Jedi een tempel op de planeet. Hier werden runestenen van de Sith bestudeerd. Echter, dit liep compleet fout en de oude krachten van de Sith wisten uit de runesteen te komen om de Jedi tegen elkaar op te zetten. Elke Jedi hierbij betrokken stierf, op Sun’Zee na. Lang leek de planeet daarna niet meer interessant te zijn, maar tijdens de Clone Wars bleek het een strategische plek te hebben. De Separatisten wisten een cantina op de planeet binnen Black Rock Spire, gerund door Janott, te gebruiken om materialen en benodigdheden te verschepen naar de droid-fabriek op Mokivj. Duja, een handmaiden van Padmé, kwam hierachter maar voordat ze dit bericht naar haar kon doorsturen werd ze vermoord. Hierdoor besloot de senator zelf naar Batuu te reizen om te zien wat er aan de hand was.

Batuu tijdens de heerschappij van Emperor Palpatine en de opkomst van The First Order

In de tijd van The Empire besloot een groep Darshi, een ras dat ergens in de Wild Space en Unknown Region haar roots vindt, op Batuu te gaan wonen. Echter, de redenen waren duister. Al snel bleek dat ze speciale kamers hadden ontwikkeld waar Force-gevoelige kinderen opgesloten werden. Dit werd echter aangevoeld door Emperor Palpatine, wie als reactie Darth Vader en Grand Admiral Thrawn naar de planeet stuurde.

Vier maanden na de slag om Crait stuurde General Leia Organa de spion Vi Moradi met de overgelopen stormtrooper kapitein Archex naar de planeet om een nieuwe basis voor The Resistance te starten. Na flink wat avonturen kwamen ze midden in een strijd te zitten met de lokale misdaadbaas Oga Garra. Echter, The First Order was inmiddels ook op de hoogte van het conflict en het feit dat The Resistance plannen had voor de planeet. Uiteraard stuurde deze factie ook een groep om die plannen te dwarsbomen en om eventueel zelf ook een uitvalsbasis te starten.

De geschiedenis van Batuu, die hier in enkele korte losse fragmenten genoemd is, wordt door Disney flink uitgewerkt in diverse media. In de boeken rondom Thrawn, boeken rondom Galaxy’s Edge zelf, comics en games. Het vertellen van een verhaal, dat is waar Star Wars om draait. Dat Batuu en haar inwoners een verhaal te vertellen hebben is duidelijk. Interessant is echter dat dit verhaal doorlopend is. Het einde is nog lang niet in zicht. May the spires keep you…