E3 2021: Ubisoft

E3 2021: Ubisoft

12 juni 2021 Uit Door Bas van Dun

Kondigen ze dan eindelijk die nieuwe Splinter Cell aan? En waar blijft Beyond Good and Evil 2? Het zijn twee gedachten die bij menig gamer door het hoofd gaan bij elke presentatie van Ubisoft tijdens de E3. Wetende dat Splinter Cell: Blacklist inmiddels alweer uit 2013 stamt en Beyond Good and Evil 2 officieel al sinds 2007 in ontwikkeling is. Tijdens de digitale E3 van dit jaar is Ubisoft de eerste grote studio geweest die haar perspresentatie wist te houden. Kregen we dan eindelijk antwoord op deze twee vragen?

Dit keer geen persconferentie die opende met dansende dieren, gillende mensen en een publiek dat luider is dan de Ziggo Dome op een goede avond, maar een vooropgezette presentatie waarin de games elkaar snel afwisselde. Hoewel de bekende charme van de Ubisoft presentaties hierdoor een beetje achterwege bleef, werd de focus wel meteen gelegd op dat waar we voor kwamen; games.

Ubisoft opende de show met een trailer voor Rainbow Six Extraction, een heel ander beestje dan het enorm populaire Rainbow Six Siege wat al jaren gespeeld wordt door vele gamers. Hoewel het gevoel van realisme nog duidelijk aanwezig is, jaag je dit keer niet op menselijke tegenstanders zoals we gewend zijn van de franchise, maar op aliens die niet zouden misstaan in de gemiddelde Resident Evil.

Het feit dat de dreiging buitenaards is brengt heel andere gameplay met zich mee die in Siege compleet niet op zijn plaats zou zijn. De strategische aanpak is echter nog steeds aanwezig en misschien zelfs belangrijker dan ooit. Elke alien is anders. Naast een cinematische trailer werd meteen gameplay getoond. Gameplay die je zelf kunt ervaren wanneer je met twee andere vrienden de aliens te lijf gaat vanaf 16 september. Dan ligt de game in de winkel voor de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Google Stadia en PC. Door middel van cross-play kunnen al deze systemen online met elkaar spelen.

Tien jaar geleden leerde Rocksmith de eerste gamers gitaar spelen. Niet met een plastic gitaar met gekleurde knoppen zoals in Guitar Hero, maar met een echte gitaar en een game die jou al spelende het instrument leerde. Nu keert Ubisoft terug naar de franchise met Rocksmith+. Opnieuw koppel je je gitaar terwijl het spel je het instrument laat gebruiken als controller. Spelen is leren. Wat anders is dan voorheen is dat Rocksmith+ een abonnement gaat worden waarbij jij je apparaten koppelt (en zelf je telefoon kunt gebruiken als microfoon) en kunt beginnen met spelen. Je hebt geen extra hardware nodig. Op de dag van release gaan er een hele hoop liedjes klaar staan om te leren spelen, met elke week nieuwe updates voor de bibliotheek. Er werd een PC beta aangekondigd waar je nu meteen aan mee kunt doen, maar een datum voor de volledige software is er nog niet.

Vorig jaar werd Riders Republic getoond met een grootschalige multiplayer. In een nieuwe trailer werd nu wat meer duidelijk wat de game echt wil gaan bieden. Denk Red Bull en Go Pro en je bent een eind op weg. Extreme sporten komen samen in een compleet pakket. Zo werden er nieuwe beelden getoond van snowboarders, mountainbikers en wingsuits. De snelheid ligt hoog, het gevaar op de loer maar het plezier lijkt non-stop aanwezig. Een sport compilatie als deze heb je nooit eerder gespeeld. Wetende dat de wingsuit niet het meest extreme sport onderdeel in de game is, zegt genoeg. Vanaf 2 september ligt de game in de winkel voor alle hedendaagse systemen.

Mochten Aliens niet je ding zijn en je toch meer van het wat Aardse realisme bent, dan is Rainbow Six Siege nog steeds de plek waar je wil zijn. Omdat de game zijn zesde jaar in gaat (en beter gaat dan ooit), liet Ubisoft weten dat ze nog steeds blijven werken aan de game. Zo is vanaf eind deze maand een crossplay functie te vinden tussen de PC, Luna en Stadia-versies van de game. In het begin van 2022 gaan spelers op Xbox en PlayStation 4 de functie ook krijgen. Het spel gaat door, Ubisoft is niet van plan om gas terug te geven. Dat toont de trailer wel waarin Thunderbird centraal staat.

Ubisoft heeft een hoop games die onder de noemer ‘live game’ vallen. Denk aan Trackmania, For Honor, The Crew 2 en meer. Ze kwamen allemaal even voorbij in een korte trailer. De meest interessante was duidelijk degene waaruit blijkt dat Aiden Pearce terug is. Het hoofdpersonage uit de eerste Watch_Dogs maakt zijn opwachting in Watch Dogs Legion op 6 juli. Pearce vertrekt naar London waar hij herenigd wordt met Wrench en zijn neef Jackson. Hij moet zijn ervaring gebruiken om zich staande te houden in een vijandige stad.

Hoewel de show niet geopend werd met dansende beren en felle kleuren, betekende dit niet dat Just Dance afwezig was. De game is bijzonder populair en weet elk jaar gigantisch te scoren. Natuurlijk komt Ubisoft met een nieuw deel dat heel origineel Just Dance 2022 gaat heten en op 4 november voor alle systemen beschikbaar is. Todrick Hall heeft een leuke extra voor de spelers.

Assassin’s Creed Valhalla had de grootste launch van elke game in de serie tot nu toe. Het is dan ook niet vreemd dat Ubisoft niet meteen een vervolg aankondigde, maar het verhaal van Eivor door laat gaan. Met gratis updates met nieuwe mogelijkheden wil Ubisoft de levensduur van het spel verlengen. Ook zal er nieuwe betaalde content uit gaan komen. Het eerste uitbreidingspakket is inmiddels te downloaden, maar met The Siege of Paris moet het meest ambitieuze viking-gevecht ooit verteld worden.

De update komt met nieuwe uitdagingen, gear, mogelijkheden en wapens rond de zomer. Discovery Tour keert ook terug, een mode waarin de game zijn gameplay even laat liggen en je vooral de geschiedenis wil leren. Ubisoft gaf daarna ook aan dat er nog veel meer plannen zijn voor het tweede jaar van Valhalla, maar daar werd nog niets over gezegd.


https://www.youtube.com/watch?v=NI9dqyTwZYk

Ubisoft wil meer schermen gaan domineren dan alleen het scherm van de gamer. Daarom werd een trailer van de Apple TV+ serie Mythic Quest getoond alsook nieuwe beelden van de Werewolves Within-film, gebaseerd op de Ubisoft-game. Tijdens de Netflix presentatie deze week werden ook al beelden vertoond van de Netflix exclusieve series Far Cry, Splinter Cell en Blood Dragon.

Nadat we de laatste week al gebombardeerd werden met informatie en beelden van Far Cry 6, kan Ubisoft natuurlijk in haar eigen presentatie niet achterblijven. In een nieuwe trailer zien we meer van de grimmige sfeer die de game gaat brengen wanneer deze op 7 oktober verschijnt. Wederom staat het personage van Giancarlo Esposito centraal. Na deze trailer is éen ding duidelijk, Ubisoft legt de vinger op de zere plek en durft ver te gaan. Omdat de serie bekend staat door de bijzondere slechteriken, ging Ubisoft ook even in op het plan voor na de release. En daarom keren oude bekenden terug…

De Raving Rabbits keren terug naar het Mushroom Kingdom! Het eerste deel van de team-up tussen de twee franchises was een gigantische hit, dus ook hier is het logisch dat er meer komt. In een nieuwe trailer zien we Mario, Luigi, Peach en wat konijnen hun nieuwe avontuur starten. Een avontuur dat als naam Mario + Rabbids: Sparks of Hope draagt en te spelen gaat zijn op je Nintendo Switch in 2022.

Jaren geleden tijdens de E3 werd een samenwerking aangekondigd met James Cameron om een grote game rondom Avatar te maken. Niet dat mannetje met de pijl op zijn voorhoofd, maar de blauwe wezens op planeet Pandora. Daarna werd het gigantisch lang stil, maar Ubisoft gebruikte haar ‘one more thing’ om de eerste beelden van de game te tonen. En wat ziet dat er geweldig uit. Avatar: Frontier of Pandora komt in 2022 naar PlayStation 5, Xbox Series X/S, Stadia en Pc.

Er komt dus wederom geen Splinter Cell (behalve naar Netflix) en Beyond Good and Evil 2 lijkt ook ver weg in de ijskast gestopt. De show wist weinig echte verrassingen met zich mee te brengen, (stiekem was er misschien wat hoop voor de nieuwe Star Wars game), maar de eerste beelden van Avatar maakte veel goed.

Ubisoft zet vol in op de volgende generatie en blijft met flink wat games de vorige ondersteunen. En met vervolgdelen op hun grootste hits kunnen we ze daar geen ongelijk in geven. Het voelt een beetje veilig en als een herhaling van zetten, maar het zijn zetten die succesvol blijken.