De Xbox series X controller: verborgen vernieuwing

De Xbox series X controller: verborgen vernieuwing

8 mei 2020 Uit Door Bas van Dun

Met elke nieuwe console komt er een nieuwe generatie controller. Microsoft heeft een lange weg af mogen leggen sinds de ‘Duke’, de gigantische, eerste controller van de originele Xbox.

Het bedrijf blijft altijd bezig met het nog beter maken van de ervaring voor het stuk hardware in je handen. Er zijn in de afgelopen generatie dan ook nieuwe maatstaven verschenen in de vorm van de Elite controller en de Adaptive controller voor mensen met beperkingen. Alle kennis uit vorige generaties wordt meegenomen in de controller voor de Xbox Series X.

De Xbox Series X is gebouwd voor snelheid, compatibiliteit met eerdere generaties en de mogelijkheid om nieuwe dingen te bewerkstelligen. De visie binnen Microsoft was dan ook dat dit geïmplementeerd moest worden in de nieuwe controller. Elke kleine veranderingen in dit design kan grote implicaties met zich mee brengen. Geen makkelijke taak, aangezien de Xbox One-controller geliefd is onder miljoenen gamers (ook buiten de Xbox One om). Daarom werd al snel besloten dat Microsoft geen dingen ging veranderen om dingen te kunnen veranderen, maar dat er een evolutie op de bestaande controller plaatst moest vinden.

Met dit principe in het achterhoofd bij het design team is er hard gewerkt aan een volgende generatie van de Xbox One-controller. Met een zeer solide basis werd onderzoek gedaan naar dat wat de fans, de gamers, het liefste veranderd wilde zien. Hierdoor is de controller nog ergonomischer geworden, is het makkelijker om ‘em op meerdere apparaten aan te sluiten (je Xbox, je PC, je iPhone, je Android), is er een snellere manier om content te delen en is de latency (hoe snel de Xbox reageert wanneer jij een knop indrukt) verminderd. Doordat het design iets aangepast is, is de controller beter te gebruiken door mensen die daar eerst meer moeite mee hadden. Het doel was om van gamen een betere ervaring te maken. Niet alleen voor de gamers, maar voor iedereen.

Hierdoor is de controller nu zo aangepast dat deze makkelijker vast te houden is voor mensen met kleinere handen. Er is dan ook uitvoerig getest met kinderen van acht jaar om te zien hoe de controller daar in de hand lag en of ze overal goed bij konden. De resultaten hieruit hebben er voor kunnen zorgen dat de controller voor mensen met kleinere handen veel comfortabeler is geworden dan de controller van de Xbox One, zonder dat mensen met grotere handen hier op in moeten leveren. Dit is vooral terug te vinden in de afwerking van de bumpers en de triggers. Hier is ook het nieuwe D-pad uit voortgekomen.

De ‘vierpuntdruktoetsen’ worden op veel verschillende manieren gebruikt. Soms zijn de omhoog, omlaag, links en rechts knoppen precies dat, terwijl andere games (vooral vechtspellen) vaak ook een schuin naar boven of schuin naar onder-optie hebben. Kijkende naar de kennis die vergaard is met de Elite Controller heeft Microsoft gekozen een hybride te creëren tussen de D-Pad van deze en de originele controller van de Xbox One. Hierdoor is elke beweging makkelijker en sneller te maken. Daarnaast ligt de duim comfortabeler op de knop dan ooit tevoren.

Met de Xbox Series X spreekt Microsoft steeds over compatibiliteit. De mogelijkheid om games van de originele Xbox, de Xbox 360 en de Xbox One af te spelen op de nieuwe console valt hier onder. Met de controller gaan ze net een stapje verder. Dit omdat gamers hun games tegenwoordig op andere manieren en andere plekken kunnen ervaren. Games kunnen natuurlijk gestart worden op de Xbox om afgemaakt te worden op de PC, maar met de komst van xCloud kan het ook zomaar zijn dat die game op een iPhone verder gespeeld gaat worden. Hierdoor moest de controller vanaf dag één makkelijker kunnen verbinden met meerdere apparaten. Ook werd gekeken naar de content waar we de controller voor gebruiken. Die Series X AAA-game moet natuurlijk heerlijk te spelen zijn, maar die Xbox-game van twintig jaar geleden ook. Microsoft ziet de nieuwe controller dan ook als dé tool om je games te spelen, waar je ze dan ook speelt. Het is de constante factor, waar je ook bent.

Het ontwerpen van een controller met connectiviteit en compatibiliteit in het achterhoofd bracht natuurlijk heel wat nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo was het belangrijk dat de Xbox One en de Xbox Series X volledig uitwisselbaar met elkaar gingen zijn. Dit zorgt ervoor dat de Xbox One-controller werkt op je nieuwe Series X, maar de Series X-controller ook op je oude Xbox One. Door het gebruik van de Bluetooth Low Energy-techniek (BTLE) is het daarnaast makkelijker geworden om te verbinden met apparaten die niet in het Xbox-ecosysteem vallen. Het handige hierbij is dat de controller meerdere apparaten tegelijk kan onthouden waardoor je niet steeds opnieuw moet verbinden en loskoppelen. Het switchen tussen apparaten is hierdoor een kwestie van enkele seconden. De USB-C aansluiting zorgt ervoor dat de controller snel en makkelijk op te laden is.

Met de Dynamic Latency Input-technologie (DLI) zorgt Microsoft ervoor dat er minder vertraging is in alles wat je doet. De technologie zit in de Xbox Series X, waardoor de game sneller op je tv doet wat ‘ie hoort te doen, maar ook in de controller. Hierdoor wordt de druk op een knop meteen op je scherm doorgevoerd. Dit scheelt milliseconden, wat voor 99.9 procent van de gamers totaal niet interessant is. Maar voor gamers die competitief spelen kan dit het verschil tussen winst en verlies zijn. De controller stuurt vaker en sneller informatie naar de console waardoor de frames op het scherm exact doen wat jij op dat moment wil. Jouw actie is meteen te zien.

Veel van de vernieuwingen aan de controller zijn dus niet te zien voor het blote oog, ze werken vooral in de achtergrond om jouw spelervaring nog beter te maken. Een vernieuwing die meteen op gaat vallen is de nieuwe share-knop. Steeds vaker willen gamers hun content delen met elkaar. Je geweldige gameplay delen met een vriend, dat ene epische moment vastleggen om op te scheppen op social media. Of juist om hele video’s te maken voor op YouTube. Door de implementatie van deze knop is het letterlijk met een druk te doen. Een screenshot is zo gemaakt, evenals een video, zonder dat je eerst een menu in moet om de mode te activeren. En natuurlijk is deze eigen content daarna zo op je Facebook-pagina terug te zien.

Op het oog lijkt de Xbox Series X-controller dus heel erg op die van de Xbox One. Er zijn her en der wat aanpassingen gedaan, maar voor het grootste gedeelte lijkt het een herhaling van zetten. Toch belooft Microsoft een nieuwe standaard neer te zetten. De combinatie van de fysieke hardware en de technologie aan de binnenkant moet er voor gaan zorgen dat jij tijdens de volgende generatie nog meer controle hebt over de games die je speelt. En wanneer jij hier tijdens het spelen eigenlijk helemaal niet bij stilstaat, heeft Microsoft haar missie met succes voltooid.