De toekomst van Star Wars en Lucasfilm Games

De toekomst van Star Wars en Lucasfilm Games

1 juni 2022 Uit Door Bas van Dun

Sinds 1982 zijn er vele Star Wars videogames verschenen. Een flinke geschiedenis met vele avonturen is inmiddels aan de gamer voorbij getrokken. Echter, waar we jaren hebben gehad waarin meerdere Star Wars-titels verschenen voor de gamers, lijkt het de laatste tien jaar een stuk minder te zijn. Hoewel de verschenen titels allen van hoge kwaliteit waren, waren het er duidelijk minder. Gelukkig brengt Lucasfilm daar verandering in.

Op 11 januari 2021 kondigde Lucasfilm aan dat er met Lucasfilm Games een nieuw tijdperk zou gaan starten. Waar LucasArts jaren eerder door Disney gesloten werd en Electronic Arts een lange tijd de complete Star Wars licentie in handen kreeg, leek Lucasfilm gaming dichter bij de borst te gaan houden en licenties uit te delen aan studio’s met de juiste ideeën. Precies een dag later kondigde de nieuwe uitgever al aan dat er een Indiana Jones-game in de maak was bij Wolfenstein-ontwikkelaar MachineGames, met Bethesda’s Todd Howard (de man achter games als Fallout, Skyrim en het aankomende Starfield) als uitvoerend producent. Daarna duurde het niet lang voordat wat oudere games opnieuw uitgegeven werden (zoals Zombies Ate My Neighbors en Ghoul Patrol). Recentelijk werd ook nog eens een vervolg op Monkey Island aangekondigd. Maar, voor ons vele malen interessanter; Star Wars moest weer een grote speler worden in de gaming industrie.

Nu, iets meer dan een jaar na de start van Lucasfilm Games, zien we dat de plannen groots zijn. Net na de launch van LEGO Star Wars: The Skywalker Saga weten we dat er momenteel acht Star Wars-games in ontwikkeling zijn. Waar is Lucasfilm Games zo druk mee bezig? Ik zit alles voor je op een rij.

Star Wars: Hunters

Release: 2022 | Platform: Nintendo Switch, iOS, Android | Ontwikkelaar: Zynga
Het eerstvolgende spel dat moet gaan verschijnen is Star Wars: Hunters, een volledig gratis te spelen game voor de Nintendo Switch, Android en iOS. Deze multiplayer-titel, in ontwikkeling bij Zynga, speelt in dezelfde tijd als The Mandalorian. Na de val van The Empire en tussen Return of the Jedi en The Force Awakens. Met een grote diversiteit qua personages om mee te spelen (denk aan een Wookiee, een Bounty Hunter, een Rebel of twee Jawa’s die bij elkaar op de schouders staan om groter te lijken) neem je het in grote arena’s tegen andere spelers op. De beelden doen een beetje denken aan ‘Star Wars Fortnite x Overwatch’, en dat is geen verkeerde stap om te maken. Met het idee dat de game geheel gratis te spelen gaat zijn, kan Hunters best wel eens wat zieltjes gaan winnen. Zynga heeft voor dit spel een compleet nieuwe studio opgezet onder leiding van Jeff Hickman en Matthew Hemby, twee namen die hun strepen eerder hebben verdiend bij BioWare.

Star Wars Jedi: Survivor

Release 2023 | Platform: PC, Xbox Series X|S, PlayStation 5 | Ontwikkelaar: Respawn Entertainment
De geruchten gingen al langer, maar tijdens afgelopen Star Wars Celebration heeft ontwikkelaar Respawn Entertainment dan eindelijk de opvolger voor Jedi: Fallen Order onthuld. Jedi: Survivor is precies dat wat de titel doet vermoeden. Cal Kestis en BD-1 keren terug in een wereld die zich vijf jaar na het eerste deel afspeelt. Cal weet dat hij bij een selecte groep overlevenden van Order 66 hoort en dat The Empire hem op de hielen zit. Elke dag is er eentje die hij moet zien te overleven. De druk loopt hoog op, waardoor de game een tikkeltje duisterder lijkt te worden dan het origineel. Hoewel we nog geen beelden van de game zelf hebben gezien, spreekt de aankondigingstrailer boekdelen. Jedi: Survivor verschijnt volgend jaar voor de nieuwe generatie spelcomputers en PC. Respawn heeft de Xbox One en PlayStation 4 laten vallen om zo volop gebruik te kunnen maken van de nieuwste technologieën.

Star Wars: Knights of The Old Republic Remake

Release n.n.b. | Platform: PC | PlayStation 5 | Ontwikkelaar: Aspyr
Knights of the Old Republic (2003; ontwikkeld door BioWare) is wellicht nog steeds de beste Star Wars game allertijden en één van de beste roleplaying games ooit. De game kwam oorspronkelijk in de zomer van 2003 uit voor de originele Xbox en PC en verscheen ook nog voor Mac en mobiele apparaten. De remake zal worden ontwikkeld door Aspyr, de ontwikkelstudio die eerder ook verantwoordelijk was voor remasters van Republic Commando en Episode I: Racer,. De studio was overigens ook al verantwoordelijk voor KOTOR’s ports naar iPhone en iPad.
Dat de game tijdelijk exclusief voor de PlayStation 5 verschijnt is enigszins opvallend te noemen, daar de oorspronkelijke game nooit voor de PlayStation is uitgekomen en een Xbox/PC-exclusieve titel was.

Star Wars: Eclipse

Release n.n.b. | Platform: PC, Xbox Series X|S, PlayStation 5 | Ontwikkelaar: Quantic Dream
De eerste game die de High Republic als tijdperk volledig gaat omarmen. Het spel situeert namelijk zo’n tweehonderd jaar voor de gebeurtenissen uit The Phantom Menace, exact de tijdspanne waarin Lucasfilm momenteel behoorlijk bezig is in boeken en comics. De Jedi’s waren nog oppermachtig, maar uit de schaduw lijkt een duister kwaad op te komen. Omdat het tijdsperk zo ver voor de films ligt, kan alles nog gebeuren, aangezien we de meeste personages (behalve Yoda) toch in de films niet meer terug gaan zien. De game is in ontwikkeling bij Quantic Dream, een studio bekend van games als Heavy Rain, Detroit: Become Human en Beyond: Two Souls. Afgaande van de portfolio lijkt alles er op te wijzen dat Eclipse daarom een zeer verhalende game gaat worden. Echter zegt uitgelekte informatie dat de studio dit nu op een nieuwe manier wil gaan doen. Waar voorgaande games behoorlijk aan het verhaal vast zaten, moet Eclipse een volledig open wereld gaan brengen.

Star Wars First-Person Shooter

Release n.n.b. | Platform: n.n.b | Ontwikkelaar: Respawn Entertainment
Niet elke game die daadwerkelijk aangekondigd heeft, is voorzien van trailers of een titel. Zo weten we dat Respawn ook bezig is met een first-person shooter in het Star Wars universum onder leiding van game director Peter Hirschmann. Hirschmann is geen onbekende in het Star Wars universum. Zo was hij eerder de vice president bij LucasArts en heeft hij heeft zijn naam staan in de credits van onder meer de eerste twee Battlefront-games, LEGO Star Wars, The Force Unleashed en Lethal Alliance. Ook heeft hij voldoende kennis van het genre opgedaan tijdens zijn werk aan Medal of Honor: Allied Assault. Daarnaast is Respawn bekend van onder meer Titanfall, Apex Legends en bevinden de roots van de studio in Call of Duty: Modern Warfare. Het genre ligt hen dus wel. Het werk aan de ‘Star Wars shooter’ is pas net begonnen, het kan dus nog wel even duren voordat we daadwerkelijk wat van de game gaan zien.

Star Wars Real-time Strategy

Release n.n.b. | Platform: n.n.b | Ontwikkelaar: Bit Reactor
Een strategische titel in het Star Wars universum heeft ons in het verleden al heel wat plezier weten te brengen. Denk aan Galactic Battlegrounds en Empire at War. Maar het kan ook minder goed aflopen, zo deed Force Commander ons bewijzen. De nieuwe studio Bit Reactor gaat een poging doen om ons wederom strategisch te laten denken en handelen in onze favoriete franchise. De studio is opgericht door mensen die hun strepen hebben verdiend met de XCOM-titels. En laten dat nu net hele strategische games zijn die het al vele jaren bijzonder goed doen! Waar de game over gaat, in welk tijdperk het af moet spelen en of we bekende personages terug zien komen is nog niet bekend. Ook deze game is pas net in ontwikkeling.

Star Wars van Amy Hennig

Release n.n.b. | Platform: n.n.b | Ontwikkelaar: Skydance New Media
Lang, lang geleden toonde Electronic Arts ons beelden van een Star Wars-game die in ontwikkeling was bij Visceral Games. De game werd omschreven als een ‘Uncharted-game op z’n Star Wars’ en had dan ook de schrijver van die games, Amy Hennig, als grote naam aan zich gebonden. Echter, na jaren ontwikkelen sloot EA de studio en verdween de game in de prullenbak. Hennig besloot haar eigen studio op te richten en deze mag nu officieel een Star Wars-game maken. Of de game ideeën gebruikt uit het door haar eerder gecreëerde (maar dus geannuleerde ‘project Rag Tag’) is niet bekend.

Star Wars van Ubisoft

Release n.n.b. | Platform: n.n.b | Ontwikkelaar: Massive Entertainment
Ubisoft kondigde vlak na de bekendmaking van de terugkeer van Lucasfilm Games aan dat Massive Entertainment aan de slag ging met een Star Wars-project. Deze openwereld game (van de makers van The Division en het aankomende Avatar: Frontiers of Pandora) heeft een grote focus op het narratief en is onder regie van Julian Gerighty. Gerighty stond ook aan het roer van The Division 2 en The Crew. Het spel wordt ontwikkeld in Ubisoft’s Snowdrop Engine. Sinds de bekendmaking van de game is er geen woord meer over gesproken. De focus van de studio ligt duidelijk op het afronden van Avatar voordat Star Wars de wereld in wordt geholpen. Echter, als de beelden van de Avatar-game ons iets laten zien, is dat de Snowdrop Engine fantastische beelden op het scherm kan toveren.

Er komt een hoop Star Wars naar je favoriete spelplatform. En dit is alleen nog maar waar we van weten. De kans dat er in het grootste geheim gewerkt wordt aan meer titels is bijzonder groot. Lucasfilm Games heeft grootse plannen en maakt duidelijk dat de ‘leegte’ van de tien jaar onder Electronic Arts ver achter ons komt te liggen. Naar welke game kijk jij het meeste uit? Laat het ons weten in de Star Wars community!